fbpx

VdT, IGT, DOC och DOCG – det betyder märkningen på vinet

Har du hört talats om att det finns olika märkningar på viner som visar vilken kvalitet de har? Du kanske till och med har sett dem när du ska välja vin på Systembolaget?

Du kan se på de olika märkningarna vilken kvalitet vinet har, och när det kommer till italienska viner så finns det fyra olika kvalitetsklasser att känna till. Men vad betyder de olika märkningarna egentligen? Det kan du få läsa mer om här!

Italienska viners 4 olika kvalitetsklasser

1. Vino da Tavola, VdT

Detta är den kvalitetsklass som är lägst bland italienska viner, och de viner som inte når upp till en högre kvalitetsklass blir VdT-klassade. Har du hört talats om ”vino”, eller ”bordsvin”? Då är det oftast VdT-viner man talar om. 

2. Indicazioni Geografiche Tipiche, IGT

Den här kvalitetsklassen instiftades 1992, och är därmed den av alla fyra klasser som är nyast.  IGT motsvarar franskans kvalitetsklass Vin de Pays. För att ett vin ska bli IGT-klassat måste det komma från en viss region, alternativt innehålla druvor från regionen. 

3. Denominazione di Origine Controllata, DOC

För att höja kvaliteten på italienska viner valde man att instifta klassificeringen DOC.  Den reglerar vilka druvsorter som får odlas i vilka områden i Italien, samt hur vinerna ska odlas och lagras. Du kanske har sett DOC-märkningen på vissa viner? Det är nämligen väldigt många viner på marknaden som är märkta med DOC!

4. Denominazione di Orgine Controllata e Garantita (DOCG)

Vill du ha ett vin med riktigt hög kvalitet? Då ska du välja ett vin med märkningen DOCG, eftersom det är den högsta klassificeringen som ett italienskt vin kan få. DOCG reglerar dels vilka druvsorter som är tillåtna att odla i vilka områden, precis som DOC gör, men för att ett vin ska bli DOCG-klassificerat måste det även genomgå fler och större kontroller och analyser. Dessutom måste ett vin ha varit märkt med DOC i minst fem år för att kunna bli DOCG-klassificerat.  Är du i Italien och vill besöka vingårdar som har viner med DOCG-märkningen är det störst chans att hitta dem i Toscana, Piemonte, Veneto och Apulien. Där finns flest DOCG-viner nämligen! 

 

Nu har du förhoppningsvis fått lite mer koll på vad märkningarna innebär, så du vet vad du ska kolla efter när du ska köpa vin!

 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer