Det har nästan blivit lite av en tradition att förnya den klassiska semlan och i år är det dags igen. Lagom till semmeldagen så debuterar cronutsemlan, rumlan och baklavasemlan.
Fettisdagen
Fettisdagen, eller semmeldagen som den kanske är bättre känd som i folkmun, infaller den 25:e februari i år. Då frossar vi i semlor och får i oss ungefär sex miljoner bakverk tillsammans.
Under de senaste åren har det dock blivit lite av en trend att förnya den klassiska fastlagsbullen. Det hela började med semmel-wrapen 2015, vilken skapades av stjärnkocken och konditorn Mattias Ljungberg och sedan dess har en uppsjö av varianter på semlan dykt upp. För att nämna några stycken så har vi hittills fått prinsessemlan, nachosemlan och nutellasemlan, och de är inte ensamma. Den nya trenden med att nyskapa semlan är något som både roar och upprör i lika mängd.
I år kan kan den nyfikne bland annat testa en semla med kola och havssalt istället för mandelmassa från Ica Maxi i Gnista, Uppsala, eller varför inte testa cronutsemlan från Mr Cake, en donut-semla toppad med en croissant.
Nyskapandet är trendigt
På Thimons i Nässjö och Aneby gör man i år en rumla, en sammanslagning av en rulltårta och en semla. Bullen är tillplattad och toppad av grädde, sylt och mandelmassa. Utöver denna nyhet serveras också hallonsemlor vissa dagar i veckan.
Redan 2016 skapade Markus Ekelund, chefskonditor och vd på Thimons den omtalade “semoothien”, en semla i flytande form och året därpå den lika omtalade prinsessemlan. Han anser dock att varje nyskapelse måste innehålla tre ingredienser för att få kallas en semla, bulle, grädde och mandelmassa.
Baklavasemla
Även på nätet kryllar det i år av nya semmelvarianter, matbloggaren Zeina Mourtada lanserar baklavasemlan, en tolkning av hur semlan skulle se ut om den tillverkades i Mellanöstern. Den serveras som en baklava och istället för mandelmassa är den fylld av pistagemassa, något som inte låter helt fel!
På nättidningen Vegomagasinet kan man också hitta allt från en semmelpudding med mandelmjölk och mandellikör, till en semmeltrifle med kardemummaskorpor, grädde och mandelmassa.
Så, hur mycket semla är det egentligen över dessa nya varianter? Kan man verkligen kalla dem för semlor? Oavsett så kommer några av dem onekligen bli stora snackisar på jobbfikat.