fbpx

Allt du behöver veta om te

Te är en varm och stärkande dryck som har en lång historia. Från början drack man te för att bli frisk och stark, numer spelar teet en stor roll i teceremonier eller som dryck vid frukost eller “afternoon tea”.

Det finns mängder av tesorter som kan delas in i olika kategorier. Svart te är vanligt i Storbritannien där “earl grey” är en av de vanligaste sorterna, i Japan dricker man istället mycket grönt te i form av pulvret “matcha” i den traditionella dryckescermonin.

Te härstammar från Kina

Te är en kameliaväxt och namnet på den dryck som framställs av teväxten. Det är själva bladskotten som används för tillverkning av te, och traditionen går tillbaka 1700 år, med början i Kina. Kina är fortfarande en av de största teproducenterna i världen, tillsammans med Indien, Sri Lanka, Kenya och Japan.

I Kina började teet användas för medicinska ändamål – i slutet av 300-talet. Man ansåg att drycken var läkande och kunde bota flera sjukdomar. Det var inte förrän på 1500-talet som det upprättades en handel av te mellan Kina och Europa, det efter att portugiserna mått Kina sjövägen. Det var först på 1700-talet som den tidigare exklusiva drycken blev billigare tack vare snabbare segelfartyg och ökad handel, och det blev en dryck som gemene man kunde börja dricka.

Olika sorters te

Kina delar in teet i olika sorter, där grönt te är den vanligaste sorten för regionen.

Grönt te – den vanligaste sorten i Kina och angränsande länder. Nyplockade teblad hettas upp genom ångning eller torrstekning för att förhindra oxidation. Tebladen rullas sedan och torkas.

Rött te – det teet som är vanligast i västvärlden kallas för svart te efter färgen på de bokade bladen, men i Kina kallas teet för rött te efter färgen på drycken. Efter att man har plockar tebladen får de oxidera och blir därmed svarta. Sedan rullas bladen ihop och får torka. Rött te sammanblandas ofta med rooibos, som kommer från en annan växt som inte innehåller koffein. 

Oolong-te – oolong är en grupp teer som får oxidera något innan processen avbryts genom upphettning. Man kan säga att oolong-teer ligger mellan gröna och röda teer. Sorten kommer ursprungligen från Fujian. Tesorten är idag populär i Taiwan.

Mörkt te – det man i Kina kallar svart te är ett från början grönt te som efter torkning och pressning till kakor tillåts fermentera. Det är en process som omfattar både oxidation och biologiska processer.

Vitt te – det här teet varken ångas eller steks efter skörd, utan torkas direkt. Bladen ska helst skördas tidigt för att få god kvalitet på teet. Vitt te framställs huvudsakligen i Kina, men även Indien och Sri Lanka producerar den här tesorten.

Gult te – framställs som det gröna teet men får vissna något mellan den första upphettningen och det slutliga torkningen, vilket ger både blad och dryck den gula färgen.

Olika temperaturer på vattnet

De olika tesorterna ska tillagas på olika sätt. Generellt kan man säga att ju mindre oxiderat teet är, desto lägre temperatur på vattnet och desto längre dragningstid. De flesta svarta teer (det som västvärlden kallar svarta teer) bör tillagas med vatten så nära kokpunkten som möjligt, medan 70 grader är ett riktmärke för gröna och vita teer.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer