Åtta alkoholfria alternativ till både vin och öl

Efterfrågan på alkoholfria varianter på både vin och öl har ökat markant under de senaste åren, men smaken når sällan upp till förväntningarna. Här nedan listar vi dock åtta goda alternativ som testats och godkänts av DN:s Alf Tumble!

VIN

Systembolaget

Aldea 0,0 White Verdejo
Spanien, 50 kr, 75 cl, 0%, nr 19005

Ett alkoholfritt, vitt vin gjort på druvor odlade i Spanien. Karaktären är pigg och blommig med toner av äpplen och lime.

Systembolaget

Leitz Eins Zwei Zero
Tyskland, 66 kr, 75 cl, 0%, nr 11901

Ytterligare ett vitt, alkoholfritt vin. Tydlig karaktär från rieslingdruvan med toner av citrus, krusbär, äpplen och lite kardemumma. 

Systembolaget

Cognato
Sydafrika, 69 kr, 75 cl, 0,5%, nr 19006

Alkoholfritt, rött vin med en lätt rökig och bärig doft. Sötman och den påklistrade syran gå inte riktigt ihop, men helheten funkar bättre efter två timmar i kylskåp. 

Systembolaget

God Dryck No 1 Prestige Cuvée
Internationellt märke, Eko, 119 kr, 75 cl, 0%, nr 19018

Mousserande vin gjort på en okänd druvsort som odlats någonstans ekologiskt inom EU. Ganska anspråkslöst bubbel med toner av gröna äpplen, krusbär och citrus.

ÖL

Systembolaget

Mikkeller Weird Weather Non-Alcoholic Ipa
Belgien, 21,90 kr, 33 cl, nr 1956

En riktigt god, alkoholfri öl med humlearomatisk smak med liten sötma, inslag av ananas, sockerkaka, honung och citrus. Bäst i test enligt DN:s Alf Tumble!

Systembolaget

Konx Non-Alcoholic Mini Pale Ale
Belgien, 19,40 krm 33 cl, 0%, nr 1948

Ett bidrag från de svenska receptmakarna Omnipollo. En amerikansk pale ale med toner av passionsfrukt, grapefrukt och papaya. En sötsyrlig upplevelse som för tankarna till en fruktsallad. 

Systembolaget

Mariestads Alkoholfri
Sverige, 11,90 kr, 33 cl, 0%, nr 1952

En maltdriven öl som slår originalet på fingrarna. Lättdrucket med pigg blommighet och avstämd beska. Bra allroundöl som passar till lite allt möjligt!

Systembolaget

Mikkeller Drink’in The Sun
Internationellt märke, 11,90 kr, 0%, nr 11994

Ett av Mikkellers första alkoholfria recept. En lättsam och elegant öl med toner av grape, aprikos och färska örter. 

I kort verkar DN:s Alf Tumble tycka att öl utan alkohol har bättre förutsättningar än vin utan alkohol, särskilt eftersom den smakbärande alkoholen är lägre i öl än i vin. Men vad tycker du?

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer