fbpx

Fira internationella öldagen med de här nyheterna

Den 6 augusti är det den internationella öldagen, och det firas gärna med en god, kall öl. Internationella öldagen är en årlig temadag som skapades år 2007 som ett lokalt evenemang i Santa Cruz i Kalifornien, men som sedan spred sig över hela världen.

De första åren firades dagen alltid den 5 augusti, men sedan år 2013 firas dagen istället den första fredagen i augusti – som i år infaller den 6:e. Syftet med den internationella öldagen är att dricka öl med vänner och hylla både de som brygger och de som serverar öl, oavsett ölets ursprung.

Vi har plockat fram några av Systembolagets nyheter att fira med. Vilken är din favorit?

Founders Solid Gold – 16:90 kronor

Den här nyheten från USA är en ljus lager i internationell stil. Ölen är gjord på kornmalt, majsflingor och humle. Det är Founders Brewing Company, som grundades av Mike Stevens och Dave Engbergs, som står bakom ölen. Bryggeriet ligger i staden Grand Rapids i delstaten Michigan. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av apelsin, ljust bröd, ananas, örter och honung. Ölen bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Den passar som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av fisk eller ljust kött.

Connecticut Valley The Visitor – 29:90 kronor

Ännu en nyhet från USA är den här fruktiga ale:n. Familjeföretaget Connecticut Valley Brewing Company som ligger i South Windsor, står bakom ölen. I bryggeriets logotyp syns ett flygplan av modellen F4U Corsair, vilket är staten Connecticuts egna flygplanstyp. Ölen är gjord på kornmalt och smaken beskrivs som fruktig, balanserad och med tydlig beska med inslag av ananas, grapefrukt, mango, örter och ljust bröd. Ölen bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till rätter av lamm- eller nötkött.

Finn Unfiltered Helles – 21:90 kronor

En ekologisk nyhet, av typen helles, kommer från Sverige. Ölen produceras av Brygghuset Finn som grundats av Petter Lindholm och Simon Frennberg, i en lokal bakom järnvägsstationen i Landskrona. Ölen är gjord på kornmalt och humle. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av ljust bröd, färska örter, citrusskal och honung. Ölen bör serveras vid 8-10 grader som sällskapsdryck, till vegetariska rätter eller till rätter av ljust kött.

Gouden Carolus Ultra – 23:90 kronor

En belgisk ljus ale är en nyhet från bryggeriet Brouwerij Het Anker som ligger i Mechelen och ägs av familjen Van Breedam. Ölen är gjord på kornmalt, vetemalt, havre, råg och humle. Smaken beskrivs som fruktig och kryddig med inslag av ljust bröd, honung, kryddnejlika och aprikosmarmelad. Ölen bör serveras vid 10-12 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck, till rätter av fläsk- eller lammkött, eller till smakrika vegetariska rätter.  

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer