fbpx

Fira Oktoberfest med de här nyheterna

Oktoberfest är en traditionell tysk ölfestival som hålls varje år i München i Bayern. Festen arrangerades första gången år 1810 och anses vara en av de största folkfesterna i världen.

Ölfestivalen hålls i slutet av september till början av oktober och tälten där ölen serveras tar månader att resa. De särskilda tälten rymmer upp till tio tusen gäster och på festen serveras ett särskilt oktoberfest-öl.

Om du inte har möjlighet att ta dig till München, har vi plockat fram några spännande oktoberöl-nyheter på Systembolaget som du kan festa med på hemmaplan. Vilken är din favorit?

Hofbräu München Oktoberfest – 23:90 kronor

Den här ljusa lagern kanske är så nära oktoberfest man kan komma. Ölet kommer nämligen från München och tillhör Systembolagets säsongssortiment för högtiden. Den är något starkare än en vanlig lager, med en alkoholhalt på 6,3 procent. Producent är Staatliches Hofbräuhaus in München. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av ljust bröd, honung, citrusskal och örter. Den bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst, och passar som sällskapsdryck eller till vegetariska rätter eller till rätter av ljust kött.

Systembolaget

Oktoberfestive Lager – 21:90 kronor

Tjeckien vill också vara med och fira oktoberfest med den här ljusa lagern. Det är en pilsner i tjeckisk stil som är producerad av Primátor. Smaken beskrivs som maltig med inslag av knäckebröd, honung, torkad frukt och apelsin. Även denna öl bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Den mörkt gula ölen passar bra som sällskapsdryck och till vegetariskt eller till rätter av ljust kött.

Systembolaget

Paulaner Oktoberfest Paulaner Brauerei GmbH & Co – 23:90 kronor

Även denna flaska kommer från Tyskland. Pauluner Oktoberfest är en ljus lager i stilen dortmunder och hellas. Ölstilen dortmunder härstammar, som namnet antyder, från staden Dortmund i västra Tyskland, där man på 1800-talet började att brygga denna öl som var gyllene i färgen och hade stor maltarom och beska. Helles härstammar från München och påminner om dortmunder, men är ofta ljusare i färgen och har en något lägre beska. Just Pauluner Oktoberfest har en mörkgul färg och smaken beskrivs som maltig med inslag av knäckebröd, honung, aprikos och apelsin. Den här ölen passar till vegetariska rätter och rätter av ljust kött, men även till fiskrätter.  

Systembolaget

Remmarlöv The Festbier Oktoberfest – 21:90 kronor

Även i Sverige görs öl till oktoberfest. Den här ljusa lagern, i stilen dortmunder och hellas, kommer från Eslöv i Skåne. Den är gjord på kornmalt och humle och produceras av Remmarlöv Gårdsbryggeri. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av ljust bröd, örter, aprikos och citrus. Drycken bör serveras vid 6-8 grader för att smaka som bäst. Ölet passar som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer