fbpx

Så fyller du på med D-vitamin

Nu följer flera månader av färre soltimmar och då kan det vara svårt att uppfylla kroppens D-vitaminbehov. En av de bästa källorna till D-vitamin är nämligen solen. Passa därför på att ta en promenad under soliga höstdagar. Eller varför inte sätta sig utomhus, i en park eller skogen, och fika.

Under vinterhalvåret kan man även behöva fylla på D-vitamin på annat sätt – genom kosten. Vilka livsmedel innehåller D-vitamin, och kan man få i sig för mycket av vitaminen?

Därför är D-vitamin viktigt

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna. Vi behöver vitaminen för att inte drabbas av bristsjukdomen rakit. Under pandemin har det även diskuterats om D-vitaminbrist kan öka risken för att smittas av, eller få svår covid-19, men forskare har ännu inte hittat tillräckligt med belägg för påståendet.

Livsmedel som innehåller D-vitamin

D-vitamin finns i olika livsmedel. Mest D-vitamin finns i fet fisk som lax, sill och makrill. Recept på enkla laxrätter hittar du här.

Även ägg och kött innehåller D-vitamin. I Sverige är det dessutom obligatoriskt att berika vissa mejeriprodukter som viss mjölk, fil, yoghurt och matfetter med D-vitamin. Enligt berikningskravet ska mejeriprodukter och motsvarande växtbaserade alternativ med en fetthalt på högst 3 procent innehålla 1 mikrogram D-vitamin per 100 milliliter. Margariner och olika matfettsblandningar ska innehålla 20 mikrogram per 100 gram.

Olika former av D-vitamin

Det finns flera olika former av D-vitamin. Det D-vitamin som bildas i huden när man är ute i solen och som även finns i fisk, kött och ägg kallas vitamin D3. Men det går även att få i sig D-vitamin genom svampar. Karljohansvamp och kantareller innehåller den andra typen av D-vitamin, som kallas vitamin D2.

För mycket D-vitamin kan vara farligt

Att få i sig stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciumlagring i njurarna och njursvikt. Det är dock inte möjligt att få i sig farliga mängder enbart via maten, utan det är om man äter stora mängder kosttillskott som innehåller D-vitamin som man kan få i sig för mycket.

Problemet brukar dock vara det motsatta. Många grupper kan behöva D-vitamintillskott särskilt under vinterhalvåret. Bebisar under 2 år får så kallade D-droppar från Barnavårdscentralen som ska tas varje dag. Anledningen är att barn har svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via maten, och för lite D-vitamin i ung ålder kan leda till att barnets skelett inte utvecklas som det ska. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer