fbpx

Populära vita lådviner som passar i sommar

Sommaren är här och det är trevligt att äta utomhus. En box vitt vin passar både som sällskapsdryck före maten och till lättare rätter av fisk och kyckling, eller till olika sallader.

Vi har tittat på vilka boxar som är mest populära. Har du någon favorit bland de här mest sålda lådvinerna?

Castillo de Gredos White wine – 165 kronor

Det här fruktiga vinet från Spanien produceras av Bodegas Vinartis. Vinet säljs i i boxar om 3 liter och är en riktig klassiker – det började säljas på Systembolaget redan år 2000. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av honungsmelon och gråpäron. Vinet smakar som bäst om det serveras vid 6-8 grader och det passar bra som sällskapsdryck, eller till sallader och till rätter av fisk.

Leva Chardonnay Dimiat & Muscat, 2020 – 199 kronor

Det här vinet från Bulgarien produceras av Vinet Slavyantsi som har vinodlingar i regionen Trakien, sex mil väster om kuststaden Burgas vid Svarta havet. Vinet är gjort på 70% chardonnay, 15% dimiat och 15% muscat. Smaken beskrivs som fruktig och ungdomlig med inslag av päron, honungsmelon, fläder och citrus. Det här vinet smakar som bäst om det serveras vid 8-10 grader. Även den här boxen passar som sällskapsdryck eller till sallader och rätter av fisk.

Zumbali Chenin Blanc – 189 kronor

Det här Sydafrikanska vinet produceras av den svenska producenten Nordic Sea Winery som ligger i Simrishamn och i sin tur ägs av Oenoforos AB. Vinet är gjort på chenin blanc och smaken beskrivs som ungdomlig, fruktig och mycket frisk med inslag av päron, honungsmelon och citrus. Det här vinet passar till sallader och rätter av fisk eller skaldjur. För att smaka som bäst bör vinet serveras vid 8-10 grader.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, 2020 – 259 kronor

Ett av de mest populära boxarna är det här franska vinet som är gjort på sauvignon blanc. Smaken beskrivs som fruktig, ungdomlig och mycket frisk med inslag av krusbär, svartvinbärsblad, päron och lime. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och det passar till syrliga getostar eller till rätter av fisk och skaldjur.

Lindemans Chardonnay, 2020 – 239 kronor

Den svenska producenten Lindemans gör det här australiensiska vinet på chardonnay. Även det här är en klassiker som funnits i Systembolagets sortiment sedan år 2002. Smaken beskrivs som mycket fruktig med inslag av fat, persika, ananas, vanilj, kardemumma och mandarin. Om du har grillkväll så är det här vinet perfekt – det rekommenderas nämligen till smakrika, gärna grillade rätter av fisk eller ljust kött. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer