fbpx

Laga asiatiskt – det här behöver du ha hemma

Numera finns ett urval av asiatiska råvaror i större, välsorterade matbutiker. På vissa platser i landet finns även hela affärer med inriktning på asiatisk matlagning.

Om du tycker om att göra egen sushi behövs bland annat sjögräsark, wasabi och risvinäger. Föredrar du Thai-mat bör du istället satsa på currypasta, fisksås och galangarot. Och soja och sweet chilisås ska du absolut skriva upp på inköpslistan – det passar bra till det mesta.

Här försöker vi reda ut vad det finns för asiatiska smaksättare och vad du bör köpa hem om du tycker om att laga asiatiskt.

Såser och vinäger

I den asiatiska matlagningen används många olika såser. Soja är kanske den sås som vi är mest vana vid, och som faktiskt förhöjer smaken på riktigt svenska klassiker – som korvstroganoff och köttbullar – också. Prova att ha i en skvätt soja nästa gång du lagar korvstoganoff så kommer du att märka skillnad. Soja innehåller nämligen den femte grundsmaken umami, och passar utmärkt till olika sorters protein. Om du vill fördjupa dig i den femte grundsmaken så kan du läsa mer om umami här.

Det finns en uppsjö av olika sojasåser. Mest känd är kanske den kinesiska sojan. Den är kraftig och koncentrerad i både smak och färg. Den japansk soja är betydligt lättare i smaken och har en ljusare färg, och den thailändska sojan har en liten sötma och är ytterligare lättare i färg och smak.

Mycket umami finns också i den asiatiska fisksåsen, som tillverkas av saltad, jäst fisk. Lukten kan avskräcka, men prova att ha i några droppar fisksås nästa gång du lagar mat – den förhöjer smaken på både asiatiska och västerländska rätter. Fisksås används framför allt inom det thailändska köket och används för att ge sälta och mustighet till olika rätter. Man kan jämföra fisksåsen med vår buljong.  

En kinesisk sås som passar som marinad till olika typer av kött och grönsaker är den söta, kryddiga hoisinsåsen. Den är gjord på jästa sojabönor, socker och salt. Prova att pensla kyckling och revbensspjäll med hoisinsås nästa gång du grillar. Såsen går också att använda som den är att dippa vårrullar i, eller som smaksättning i olika wokrätter.

Har du undrat varför sushiris är så gott? Det beror på risvinägern! Det är en mild vinäger som görs av jäst ris och som används för att sätta smak på till exempel sushiris, men passar också som dressing eller inläggningar.

Sweet chili-sås ger en balans av hetta och sötma till en wok eller gryta. Men den passar också utmärkt att doppa vårrullar, friterad kyckling eller grillade grönsaker i.

Paste, gari och wasabi

Förutom såser finns kryddblandningar och andra råvaror som ger dina rätter en asiatisk touch. Currypasta – som finns både röd och grön – används i det thailändska köket. Det är en blöt kryddblandning bestående av chili, vitlök, galangal, limeblad, koriander, salt och olja. Fräs currypastan i lite olja så frigörs både doft och smak.

Gari är inlagd ingefära, och används för att rensa smaklökarna. Den japanska garin serveras ofta tillsammans med sushi. Tanken är att man ska ta en bit gari mellan de olika sushibitarna så att man kan njuta av varje sushibit var för sig och inte blanda ihop smakerna för mycket.

Även wasabi kommer från Japan. Färsk wasabi är en mycket ovanlig japansk pepparrot. Den gröna roten är en släkting till pepparrot och vissa senapsväxter. Till sushin serveras ofta en grön massa som kan innehålla en liten mängd äkta wasabi.

Har vi glömt några viktiga asiatiska smaksättare? Vad använder du när du lagar asiatiskt?

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer