fbpx

Populära vita viner under 100 kronor

Det finns många prisvärda vita viner. Vitt vin passar till fisk och skaldjur, som förrättsvin men också till kyckling. Det mest sålda vita vinet under hundra kronor är ett sauvignon blanc-vin med en frisk smak. De sju bästsäljarna kommer från fem olika vinproducerande länder.

1. Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc, 2018 – 99 kronor

Det här populära vinet kommer från Nya Zeeland. Enligt Systembolaget passar det bra till fisk, skaldjur och syrliga getostar. Vinet bjuder på smak av päron, lime, svartvinbärsblad, krusbär och nässlor. Den optimala temperaturen vid servering är 8-10 grader, så ställ flaskan i kylskåpet ett par timmar innan du ska dricka det.  

Systembolaget

2. Turckheim Pinot Gris Réserve, 2019 – 99 kronor

På andra plats på listan över de mest populära vitvinsflaskorna under 100 kronor, har ett franskt vin letat sig in. Flaskan kostar 99 kronor och kommer från Alsace. Det här vinet passar bra till kryddstark, asiatisk mat, men rekommenderas även till fisk och kyckling. Vinet ska ha en druvig smak med inslag av persika, kryddor, honung, nätmelon och mandarin.

Systembolaget

3. Brochet Facile Sauvignon Blanc, 2019 – 94 kronor

Även tredje och fjärde platsen intas av viner från Frankrike. På plats nummer tre hamnar ett ungdomligt sauvignon blanc-vin för 94 kronor. Druvorna kommer från Loiredalen och vinet rekommenderas till rätter av fisk och skaldjur. Smaken beskrivs som något aromatisk och mycket frisk med inslag av päron, krusbär, färska örter och lime.

Systembolaget

4. Muscadet Sèvre et Maine sur lie, 2019 – 85 kronor

Det här franska vinet för 85 kronor har en ungdomlig, fruktig och mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, örter och lime. Systembolaget rekommenderar vinet som aperitif, men också till lättare rätter av fisk, skaldjur eller sallader. Vinet innehåller druvsorten muscadet som också kallas melon de bourgogne och härstammar – som namnet antyder – från just Bourgogne.

Systembolaget

5. Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer, 2019 – 79 kronor

På femte plats hittar vi ett vin från Chile. Flaskan kostar 79 kronor och rekommenderas till heta asiatiska rätter. Smaken beskrivs som fruktig, något blommig med inslag av gula päron, litchi, honung, vit persika och rosor. Vinet innehåller den gröna druvan gewürztraimer som, förutom i Chile, odlas i norra Italien och i Alsace i nordöstra Frankrike.

Systembolaget

6. Dr L Riesling, 2019 – 99 kronor

Det tyska vinet “Dr L Riesling” hamnar på en sjätteplats med en prislapp på 99 kronor. Även detta vin passar till asiatiska fisk- och skaldjursrätter, men även som sällskapsdryck. Det här vinet innehåller en relativt stor andel sötma och smaken beskrivs som druvig och mycket frisk med inslag av päron, gröna äpplen, lime och honung. Riesling kan ha olika karaktärer, från torra vita viner från till exempel Alsace och Australien till söta varianter från Tyskland och Österrike.

Systembolaget

7. Leth Grüner Veltliner, 2019 – 89 kronor

På sjunde plats hittar vi just ett vin från Österrike, även om det inte är ett Rieslingvin. “Leth Grüner Veltliner” innehåller druvan med samma namn (Grüner veltliner) som är den mest odlade druvan i Österrike. En flaska kostar 89 kronor och passar till rätter av fisk, skaldjur och kyckling. Smaken är fruktig med inslag av päron, galiamelon, vitpeppar, persika och citrus.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer