fbpx

Prisvärda röda boxar

Rött vin passar bra till höstens grytor. Vi har botaniserat bland Systembolagets boxar och hittat två spännande nyheter, och två boxar som har funnits i ett par år. Den här gången har vi tittat på mellanstorleken av boxar, det vill säga 2000 ml, och lyfter fram fyra viner kring 200 kronor.

Merino Organic Red Wine 2021 – 199 kronor

En ekologisk nyhet från Portugal är det här fruktiga och smakrika rödvinet. Vinet är gjort på 50 procent touriga nacional, 40 procent alicante bouschet och 10 procent syrah. Alicante bouschet är en druva med rött fruktkött, en korsning mellan petit bouschet och grenache som tagits fram av Henri Bouschet. Just det här vinet produceras av Casa Relvas, som är ett familjeägt bolag som grundades 1997. Vinet produceras i Alentejo som ligger i södra Portugal, nära den spanska gränsen. Systembolaget beskriver smaken som fruktig med inslag av fat, körsbär, svarta vinbär, hallon, färska örter, viol och vanilj. Vinet bör serveras vid 18 grader och passar till smakrika vegetariska rätter eller till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grillat.

Systembolaget

3 Generations of Peace Cabernet Sauvignon Merlot 2021 – 199 kronor

En fruktig och ungdomlig smak har den här nyheten från Sydafrika. Vinet produceras av Arcus WineBrands Sweden AB som deltar i dryckesbranschens klimatinitiativ. Bakom initiativet står Sveriges Bryggerier, Sprit & Vinleverantörsföreningen och Systembolaget, och målet är en dryckesbransch utan klimatpåverkan. Vinet är också märkt med ett ”hållbart val”. Det här vinet kommer från Coastal Region som är ett område i sydvästra Sydafrika där det råder medelhavsklimat med varma, soliga somrar och korta, milda vintrar. Druvsorterna som används till vinet är cabernet sauvignon och merlot, två vinsorter som traditionellt förknippas med Bordeaux i Frankrike. Det här vinet bör serveras vid 18 grader för att smaka som bäst och rekommenderas till grillade rätter av lamm- och nötkött.  

Systembolaget

Langhe Rosso Giovanni Rosso 2019 – 249 kronor

Det här strama och nyanserade vinet från Italien har funnits i Systembolagets sortiment i ett par år. Vinet kommer från Langhe som ligger söder om staden Alba i Piemonte. Området är sedan 2014 med på UNESCOs världsarvslista. Familjeföretaget Giovanno Rosso har odlat och producerat vin i Piemonte sedan 1890-talet, och står bakom det här vinet gjort på druvan nebbiolo. Smaken beskrivs av Systembolaget som kryddig och nyanserad med inslag av fat, körsbär, rosor, torkade jordgubbar, kanel, nypon och svart te. Vinet bör serveras vid 18 grader för att smaka som bäst och rekommenderas till rätter av mörkt kött.

Systembolaget

Navarro Correas Reserve Malbec 2019 – 219 kronor

Även den här boxen har funnits i Systembolagets sortiment ett par år. Det är ett fruktigt och smakrikt vin från Mendoza i västra Argentina. Producent är Navarro Correas som till en början sålde druvor till andra vinerier i området. Sedan 1970-talet tillverkar man vin under eget namn. Vinet är gjort på druvan malbec, som är en druvsort som importerats från franska Bordeaux. Numer är endruvsviner på just malbec något av en specialitet för Argentina. Smaken på det här vinet beskrivs som fruktig med fatkaraktär, med inslag av björnbär, viol, plommon, kakao, peppar och vanilj. Enligt Systembolaget bör vinet serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst och rekommenderas till rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer