Rosébubbel till picknicken

Rosévin passar till sommaren, och ska du ut på picknick med någon du tycker om så är det perfekt att packa ner en flaska rosébubbel i picknickkorgen.

Vi har botaniserat bland Systembolagets mousserande viner och hittat två rosényheter och även ett par flaskor som har några år på nacken. Har du något favoritvin när det kommer till mousserande rosé?

Bacio della luna Prosecco Rosé – lättare glasflaska 750 ml, 99 kronor

En ekologisk nyhet kommer från Venetien i Italien. Vineriet Bacio della Luna är en del av den familjeägda vingruppen Schenk Italia, som står bakom det här vinet. Firman ligger i Vidor, mitt i regionen Prosecco som är en del av Unescos världsarv. DOC-området Prosecco sträcker sig över områdena Veneto och Fruili Venezia Giulia i nordöstra Italien. Vinet är gjort på 90 procent glera och 10 procent pinot noir och båda druvsorterna vinifieras var för sig innan de blandas inför den kolsyregivande jäsningen. Det har bara varit tillåtet att producera roséprosecco sen 2020 och druvblandningen ska bestå av just den gröna druvsorten glera och max 15 procent pinot noir. Smaken på det här vinet beskrivs av Systembolaget som bärig med liten sötma, med inslag av smultron, hallon, persika och röda vinbär. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till sallader eller till rätter av fisk eller fågel.

Systembolaget

KWV Cuvée Rosé, flaska 750 ml, 69 kronor

Ett vin som funnits i Systembolagets sortiment sen 2018 är det här mousserande rosévinet från Sydafrika. Producenten heter KWV och startades 1918 som ett kooperativ av en liten grupp vinodlare. I dag producerar KWV omkring 100 olika produkter av vin, sprit, likör och blanddryck. Vinet har en ljusrosa färg och smaken beskrivs som fruktig med sötma, med inslag av jordgubbar, rosor och persika. Drycken bör serveras vid 6-8 grader för att smaka som bäst och Systembolaget rekommenderar vinet som sällskapsdryck.

Systembolaget

Pizzalato Spumante d’Italia Rosé – flaska 750 ml, 85 kronor

Det här ekologiska rosévinet kommer från Treviso, nordväst om Venedig. Producenten heter La Cantina Pizzolato och familjen Pizzolato har ägnat sig åt jordbruk i fem generationer. Deras vinodling som omfattar 58 hektar har varit certifierad för ekologisk vinproduktion sen 1991. Vinet består av 95 procent glera och 5 procent raboso. Smaken beskriva av Systembolaget som bärig med inslag av hallon, persika, smultron och jordgubbar. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och rekommenderas som sällskapsdryck eller till sallader och rätter av kyckling.

Systembolaget

Loxarel A Pèl rosé, 2019 – flaska 750 ml, 119 kronor

Den här ekologiska nyheten kommer från Penedès, i Katalonien sydväst om Barcelona. Producenten heter Loxarel och vinet produceras hos Masia can Mayols och ägs av familjen Mitjans i fjärde generationen. Verksamheten är specialiserad på ekologisk och biodynamisk vinodling. Producenten uppger att vinet även är veganvänligt. Vinet är gjort på 60 procent pinot noir och 40 procent xarel-lo vermell och producerat enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Smaken beskrivs som nyanserad, fruktig och mycket frisk med inslag av kex, jordgubbar, mineral, fransk nougat och blodapelsin. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som aperitif och till rätter av fisk eller kyckling samt vegetariska rätter, gärna sallader. 

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer