fbpx

Rosévin till sommarlunchen

På sommaren passar ett rosévin perfekt till maten. Det är ofta lite lättare än ett rött vin och känns somrigare än ett vitt. Namnet rosé är ett låneord från franskan och betyder helt enkelt rosa. Färgen på olika sorters rosé skiftar från ljust rosa till röda toner.

Provence Research Center har delat in roséviner från Provence i sex officiella färgkategorier. Från ljusast till mörkast kallas kategorierna persika, melon, mango, pomelo, mandarin och röda vinbär.

Generellt kan man säga att rosévin passar bra till lättare kött- och fiskrätter, sallader och tapas. Här listar vi fyra av sommarens nyheter som passar bra till en somrig lunch.

Cigarra Gran Passo Rosé 2020 – 90 kronor

En ljusrosa nyhet kommer från Lissabon i Portugal. Vinet produceras av Casa Santos Lima som är ett familjeföretag grundat av Joaquim Santos Lima i slutet av 1800-talet. Sedan 1990 drivs företaget av hans barnbarns barn och egendomen innefattar 180 hektar vingårdar med både inhemska och internationella druvor. Vinet är gjort av druvorna castelao, tinta roriz och moscatel. Smaken beskrivs av Systembolagets som fruktig med inslag av vattenmelon, lavendel, persika, smultron, fläder och blodapelsin. Vinet passar bra som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller fågel, gärna sallader.

Systembolaget

The Hidden Sea Rosé 2020 – box 219 kronor

Även det här vinet är ljusrosa till färgen. Det kommer från delstaten South Australia som ligger i landets södra del. Vinet produceras av The Hidden Sea Wine som ägs av familjeföretaget Limestone Coast Wines. Vinmakare är Stephen Tierney. Vinet är gjort på chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc och grenache. Smaken beskrivs som fruktig och ungdomlig med inslag av jordgubbar, persika, granatäpple och blodapelsin. Även det här vinet passar bra som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller fågel, gärna sallader.

Systembolaget

Monte Araya Rosé 2020 – 79 kronor

Ett betydligt rödare vin kommer från Rioja i Spanien. Rioja ligger i norra Spanien mitt emellan bergskedjorna Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda. Bergen skyddar regionen från både de kalla Atlantvindarna och de heta vindarna från Medelhavet. Vinet är gjort på 75% tempranillo och 25% graciano. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med inslag av körsbär, örter, granatäpplen, hallon och blodapelsin. Det här vinet passar bra som sällskapsdryck och till fisk- och kycklingrätter, gärna sallader.

Systembolaget

La Genereuse Francine 2020 – box 199 kronor

Från Frankrike kommer ett ljust, orangerosa vin. Vinet kommer från Pays d’Oc som är Frankrikes största vinområde. Området sträcker sig från Pyrenéerna till Provence, och är ett samlingsnamn för flera vindistrikt i Languedoc-Roussillon. Vinet är gjort på druvan marselan och smaken beskrivs som bärig, ungdomlig och mycket frisk med inslag av smultron, örter, vattenmelon, hallon och röda vinbär. Även det här vinet passar bra som sällskapsdryck och till rätter av fisk eller fågel, eller till sallader.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer