Tips på bra sommarmat!

Sommaren är snart här och det är dags att börja fundera ut vilken lätt och fräsch mat som fungerar bra i värmen. Att hitta rätt mat att äta under sommaren kan vara utmanande, eftersom man vill undvika tunga och feta maträtter som gärna gör en trött och orkeslös. Här är några tips på bra sommarmat som passar perfekt för de varma dagarna.

  1. Sallader – En fräsch och krispig sallad är en perfekt sommarmat. Du kan använda olika grönsaker som tomater, gurka, morötter och salladsblad. Tillsätt protein, som grillad kyckling eller räkor, och lite dressing för att ge salladen mer smak. Sallader är enkla att göra och kan förberedas i förväg, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för en snabb lunch eller middag.
  2. Grillade grönsaker – Grillade grönsaker blir till en hälsosam och lätt maträtt som fungerar perfekt på sommaren. Du kan använda grönsaker som zucchini, paprika, champinjoner och lök. Pensla dem med lite olivolja och krydda med salt och peppar innan du grillar dem. Du kan även tillsätta färsk timjan eller rosmarin för extra smak.
  3. Kall pasta – Kall pasta är en enkel och lätt maträtt som passar perfekt på sommaren. Du kan använda olika typer av pasta och tillsätta olika grönsaker, såsom tomater, paprika och gurka. För protein kan du tillsätta skinka eller räkor. Toppa pastan med en lätt dressing av olivolja och vinäger eller en pesto-sås.
  4. Gazpacho – Gazpacho är en kall soppa som är perfekt för sommardagar. Den är gjord på färska grönsaker som tomater, gurka och paprika och mixas sedan tillsammans med olivolja, vitlök och vinäger. Gazpacho kan förberedas i förväg och serveras kall som en förrätt eller huvudrätt.
  5. Färsk frukt – Färsk frukt är en hälsosam och lätt sommarmat som fungerar bra som mellanmål eller efterrätt. Du kan använda olika frukter, som jordgubbar, ananas, vattenmelon eller kiwi. Tillsätt lite färsk mynta och servera med en klick grekisk yoghurt för extra smak.

Sommarmat behöver inte vara tung och fet för att vara god. Genom att välja rätt ingredienser kan du skapa en hälsosam och lätt måltid som passar perfekt för de varma sommardagarna. Ta vara på säsongens färska grönsaker och frukter för att skapa god och fräsch sommarmat.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer