fbpx

5 snabba och nyttiga mellanmål

Livet är hektiskt ibland, och det kan vara svårt att orka med. Att stoppa i sig ett mellanmål innan blodsockerkurvan dyker kan vara ett sätt att underlätta tillvaron. Jag hinner inte äta mellanmål! vill du kanske invända, men många går att äta när du är på språng.

Frukt

Välj det du gillar, men försök gärna variera för att få i dig olika nyttigheter. Ananas är en riktig hälsoboost när du har tillgång till ett kök och tid att stå och skära. Att förbereda en fruktsallad att ta med är en utmärkt idé. Glöm inte sked!

Äpplen, päron och plommon är lätta att bara skölja och ta med för att äta när det passar. Citrusfrukter kan fungera om man tar med en våtservett att torka av sig med efteråt. Bananer är svårslagna på många sätt: De innehåller mängder av nyttigheter, mättar bra, och kommer i en praktisk förpackning som gör att de inte kladdar.

Torkad frukt är väldigt sockerrik i förhållande till vikt, så ät med måtta, men den innehåller också näring och är ett bättre alternativ än godis. Se upp! En del av den torkade frukten och bären har tillsatt socker.

Nötter och frön

Cashewnötter, hasselnötter, jordnötter, macadamianötter, mandlar, paranötter, pekannötter, pistagenötter, valnötter, solrosfrön och pumpakärnor. De är alla rika på fett, protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter, och de mättar bra. Välj det du själv gillar, eller läs på om du tycker att du behöver mer av ett visst näringsämne. Du kan utan problem äta en deciliter per dag. För lite snabbare energitillskott kan du blanda med torkad frukt. Det finns färdiga portionspåsar att köpa, men du kan enkelt göra en egen blandning av det du själv gillar. Det blir också billigare.

Yoghurt, kvarg och keso

Välj en av dem, eller blanda efter behag. Lägger du i frysta bär hjälper de till att hålla allt kallt i väskan.

Smoothies

Till skillnad från juice innehåller en smoothie även fiberdelarna av frukten och/eller grönsakerna, vilket gör den så mycket nyttigare. Nästan allt går att stoppa ned, men allt passar inte ihop. Googla idéer, pröva dig fram eller köp färdiga smoothies.

Bars och raw balls

Även dessa finns färdiga att köpa, men du gör snabbt och enkelt egna. Hacka nötter, frön, kakao och torkad frukt. Färska dadlar gör dem söta och fungerar som bindningsmedel. Du kan tillsätta kokosolja för smak, konsistens och mättnad, och varför inte lite salt? Äggvita kan hjälpa till att binda ihop bars. På en halvtimme kan du göra 30 snacks. Hur länge de räcker beror på om du kan låta bli dem.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer