fbpx

De 4 bästa livsmedlen för en miljövänlig kost

person cutting vegetables with knife

Att äta medvetet är viktigt för allt fler människor. Förutom hälsoaspekter flyttas fokus också till den miljöpåverkan som livsmedelsproduktion och -konsumtion har. Hållbarheten hos den mat vi äter beror på hur mycket vatten och energi produktionen kräver och hur många utsläpp som orsakas i processen. Med de här 4 miljövänliga livsmedlen kan du avsevärt öka din miljöbalans och minska ditt koldioxidavtryck.

Å ena sidan är livsmedlens ekobalans ett resultat av de resurser som förbrukas, till exempel vatten, energi och i förekommande fall foder när det gäller lantbruksdjur. Å andra sidan bidrar utsläppen av koldioxid, metan och lustgas från gödningsmedel till miljöpåverkan. Utifrån dessa och andra faktorer, t.ex. transport och kylkedjor, kan man beräkna en så kallad koldioxidekvivalent, som representerar koldioxidavtrycket i kilogram koldioxid per kilogram livsmedel. Vi presenterar livsmedel med låg koldioxidekvivalent som du kan äta utan dåligt samvete.

Att hålla det lokalt

Många av er är säkert redan medvetna om att hemodlade grönsaker som köps färska och oförpackade har ett mycket litet miljöavtryck. Oavsett om det är äpplen, broccoli, purjolök, jordgubbar eller zucchini, om frukter och grönsaker odlas i Sverige har de ett extremt lågt koldioxidavtryck. Detta gäller även spenat, potatis, pumpa, blad sallad och ruccola. Huvudskälet är att regionala produkter har kortare transportvägar, vilket garanterar mindre luftföroreningar, och att de oftast säljs oförpackade, vilket innebär mindre förpackningsavfall i allmänhet.

Grundläggande ingredienser i de flesta kostvanor

Om du var orolig för att din kost skulle behöva förändras drastiskt och att du inte skulle kunna njuta av det du brukar äta, kan du andas ut en lättnadens suck. Bröd är ett av de mest miljövänliga livsmedlen. Andra spannmålsprodukter som pasta ligger också i topp när det gäller koldioxidavtryck. Animaliska produkter som smör, charkuterier eller ost som hamnar på vårt bröd släpper dock ut mellan 8,5 och knappt 11 kilo koldioxid enligt en studie. Kött, ost, grädde och smör hör därför till de livsmedel som har den sämsta koldioxidbalansen. Detta betyder inte att du måste eliminera dem helt och hållet, utan snarare minska konsumtionen.

Köttalternativ

Tofu tillverkas av sojabönor och är ett av de mest populära köttalternativen. När det gäller kotletter, korvar och biffar gjorda av fläsk, nöt eller kyckling torteras och dödas inte bara djur, utan det släpps också ut tonvis med växthusgaser. Medan ett kilo tofu har en koldioxidbalans på 1,0, släpps 21,7 kilo koldioxid ut för att producera ett kilo ekologiskt nötkött! Viltkött och fiskkött har också ett extremt dåligt koldioxidavtryck med mer än 10 kilo koldioxid. Tänk på tofu som ett substitut om du försöker att långsamt ta ett steg bort från dessa köttprodukter.

Växtbaserad

Det är uppenbart att allt växtbaserat ger en mindre miljöpåverkan än animaliska produkter. Växtmjölk gjord på havre, dinkel eller mandel är ett klimatvänligt alternativ till komjölk. Har du någonsin provat en vegetarisk hamburgare? Det är värt att ge soja- eller ärtbaserade patties en chans bara för de låga koldioxidutsläppen på cirka 1,5 kilo. Nötköttspatéer å andra sidan orsakar i genomsnitt 9 kilo koldioxid. Att flytta subventionerna från animaliska produkter till frukt, grönsaker, bönor och spannmål som är avsedda för mänsklig konsumtion skulle kunna bidra till att bekämpa klimatförändringarna och hålla människor friska.

red and white love text

Vi ber dig inte att förändra världen på ett ögonblick, men se till att din konsumtion av kött, fisk, ägg och mejeriprodukter är måttlig. Animaliska produkter har en märkbar inverkan på ditt personliga koldioxidavtryck. Även genom att bara köpa ekologiskt är du oftast redan på rätt väg. Proffstips: en säsongskalender hjälper dig att hitta rätt frukt och grönsaker vid rätt tidpunkt. När allt kommer omkring har regionala och säsongsbetonade livsmedel ett bättre klimatavtryck.

Mat från ekologiskt jordbruk är hållbar och orsakar vanligtvis färre utsläpp, eftersom ekologiska jordbrukare klarar sig utan mineralkvävegödsel och kraftfoder. Genom att köpa ekologiska produkter uppmärksammar du inte bara en klimatvänlig näring, utan stöder också många andra saker, till exempel ett jordbruk som är fritt från bekämpningsmedel och genteknik. Djuren hålls på ett mer artanpassat sätt och djurskyddet tenderar att vara högre.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer