fbpx

9 ovanliga öl från hela världen

photography of person holding glass bottles during sunset

Är du en ölälskare och letar efter intressanta öl? Om du letar efter ölbeskrivningar och ovanliga öl har du kommit till rätt ställe för att utforska nya upplevelser och smaker. Dessa är unika skapelser som skiljer sig från sådana öl som finns i handeln, till exempel genom lagring på träfat, humle av hög kvalitet eller speciella bryggprocesser. Utvalda öl från hela världen väntar på att upptäckas av dig. Njut!

Rakt in i det exotiska

Låt oss börja med något som verkligen kommer att väcka ditt intresse. Ja, du läser rätt, öl från elefantdynga. Detta är en specialitet i Japan, där de har öl gjort av kaffebönor. Det kanske inte låter särskilt galet i början, men det är speciella bönor som först gick genom en elefants matsmältningskanal innan de bearbetades.

Världen är ditt ostron igen

En stout är ett svartbrunt, humlebittert öl med ett uttalat, gräddfärgat skum. Det bryggs av särskilt starkt rostad kornmalt med överjäst jäst och är särskilt populärt i engelsktalande länder. Det finns stoutmärken på Irland, i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Ofta används smakförändrande tillsatser, varav en av de mest unika är ostron. De tillsätts vanligen under kokningen för att få den fulla saltstänkta havssmaken.

Motorväg till farozonen

Ölet ”Snake Venom” från Skottland har tack och lov inte det bokstavliga namnet. Det får sitt namn från den ovanligt höga alkoholhalten som ger det sitt bett. Medan de flesta öl har omkring 5 % alkohol har ”Snake Venom” 67,5 % alkohol! Denna förstärkta skotska öl har en söt, nötaktig doft, en fruktig smak och ett eldigt, intensivt avslut. Detta humle, maltiga, kolsyrade odjur av en dryck som smakar som en öl men bör drickas som en spritdryck.

Inte för de svaga i hjärtat

Var du med på Roskilde-musikfestivalen i Danmark 2015? Då har din kiss troligen använts för att göra öl. Över 50 000 liter kiss från festivalen samlades in och användes för att gödsla maltkorn som sedan skördades och förvandlades till ”Pisner”, världens första öl gjord på mänsklig kiss. ”Pisner”, som tillverkas i samarbete med den danska regeringen, kallar sin unika process för återvinningsöl och hoppas kunna visa bryggarna nya sätt att vara hållbara. Vi tror dock att vi kanske avstår från den här.

Du är död, kompis

Toast Pale Ale” är bryggt med rester av brödrester och låter dig bli full och minska matsvinnet samtidigt. För att göra ölet donerar restauranger och bagerier i London bröd som annars skulle ha kastats. Brödet rostas sedan och bryts ner innan det hamnar i tanken för att få ett andra liv som öl. Denna miljövänliga dryck borde verkligen stå högre upp på folks listor, inte bara i Englands huvudstad utan över hela världen.

Vissa gillar det kryddigt

Denna extraordinära öl är en hyllning till allt som är kryddigt och är berikad med stora mängder nyskördade röda och gröna jalapeños, ultravarma svarta ”nagas”, karibiska rödkottar, ”Moruga”-skorpioner och ”fatalii”-peppar. Ölet har en karakteristisk pepprig arom som möter näsan medan den första klunken skickar en explosion av smak upp i näsan som är så intensiv att dina smaklökar kommer att bli varma och pirriga. Den heter ”Stone Crime Chili Beer” och här finns en video med en detaljerad recension.

Det kommer att få dig att dregla

Denna peruanska öl, som kallas chicha eller chicha de jora, görs av majs. Det kanske inte verkar så konstigt, men majsen jäses genom att tuggas och spottas ut i en sorts jäsbar mäsk. Numera kan det också göras med maltkorn. Visste du att denna typ av öl går tillbaka till den antika inkatiden? Varje region i Peru lägger till sina unika ingredienser till ”chica de jora”-receptet, och denna dryck används till och med som ingrediens i matlagning.

Ensam i världen

Lambic-öl är verkligen olik alla andra öl som du kanske har smakat, och det beror på att de är unika för en enda plats i världen: en belgisk dal som kallas ”Pajottenland”. Luften där är full av dussintals stammar av naturlig jäst som leder till så kallad spontan jäsning av öl som sker när bryggeriets fönster lämnas öppna för att släppa in jästladdade vindar. Denna process ger ölet dess karakteristiska smak som är torr, vin- och cideraktig med en syrlig eftersmak.

Tillbaka i tiden

Denna sällsynta och intensiva öl är trogen ölets antika natur och bryggs med inspiration från antika dryckeskärl som hittats i 2800 år gamla etruskiska gravar och smaksätts med ingredienser som endast dessa antika bryggare kunde ha haft tillgång till. Dessa inkluderar en arvegodsvariant av vete, granatäpplen, honung och etiopisk myrrhkåda. Smaken av ”Dogfish Head Birra Etrusca Bronze” är lätt söt, fruktig och blommig.

Vi ger dig några av de mest unika ölen från hela världen. Vad är det bästa sättet att varva ner efter en lång och tröttsam dag? Om det är att dricka en uppfriskande mugg öl som är ditt svar är den här listan idealisk för dig. Vi presenterar dig för några av de mest exotiska ölen från olika länder som helt enkelt är bisarra. Var och en av dessa öl bryggs på sitt eget sätt vilket resulterar i ett berusande hopkok som är unikt för varje land. Om du har fler öltips är du välkommen att lista dem i kommentarsfältet.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer