fbpx

De 5 dyraste ostarna

goat, milk product, cheese

För många människor i världen är det ett måste på frukostbordet och i många länder är det en del av arvet och kulturen. Det är därför inte konstigt att det finns över 5 000 olika typer av ost i världen, varav vissa säljs till häpnadsväckande priser på grund av deras komplicerade tillverkning. När allt kommer omkring går tillverkningen av ost troligen tillbaka till det 8:e årtusendet före Kristus. Ostens ursprung går tillbaka till tider då domesticeringen ökade tillgången till större mängder djurmjölk och mjölken måste bevaras på något sätt.

Under årtusendena har osttillverkningen fulländats och några av de mest varierande osttyperna har utvecklats. Bland de mest kända sorterna finns numera ostar som Gouda, Emmentaler, Brie och många, många fler. Dessa kommersiella sorter är vanligtvis inte bland de dyraste, så om du vill prova speciella och ovanliga sorter bör du definitivt satsa på en av dem i denna lista över världens 5 dyraste ostar i världen.

Serbisk pule till cirka 11 300 svenska kronor per kilo

Denna mycket sällsynta ost kommer från Zasavica-reservatet i Vojvodina och tillverkas av den extremt fettsnåla åsmjölken från cirka 300 ston. Dessa är så kallade Balkan-Åsnor, som är allvarligt utrotningshotade. Djurens mjölk anses vara särskilt rik på proteiner och vitaminer och kostar cirka 40 euro per liter i rått tillstånd. Eftersom det inte finns några lämpliga mjölkmaskiner mjölkas djuren individuellt för hand. För att producera ett kilo ost behövs 25 liter mjölk. Detta resulterar i det höga priset på 1 000 euro per kilo, eller cirka 11 300 svenska kronor. Pule har en smulig konsistens och smaken sägs påminna om den spanska Queso Manchego.

White Stilton Gold kostar cirka 7 900 svenska kronor per kilo

Till skillnad från de välkända ostarna Blue Stilton och White Stilton är White Stilton Gold en riktig engelsk raritet. Det är inte för inte som den kallas kungen av brittiska ostar, eftersom endast sex mejerier i världen har tillstånd att producera den. För tillverkningen används endast mjölk från kor från grevskapen Leicestershire, Derbyshire och Nottinghamshire. White Stilton Gold har en lätt smulig konsistens och smaken är lika mild och krämig som de andra Stiltons. Det som gör den speciell är att den innehåller ätbara flingor av äkta guld och att den blötläggs i en gyllene likör under tillverkningen, vilket resulterar i det höga priset på 7 900 svenska kronor per kilo.

Vår egen älgost för cirka 5 600 svenska kronor per kilo

Älgosten är en uppfinning av de två svenskarna Christer och Ulla Johansson, som har skapat ett litet monopol med sin älgfarm. Osten tillverkas av mjölken från några domesticerade älgar i Bjurholm. Älgkorna kan bara mjölkas mellan maj och september och ger 5 liter mjölk per dag. På så sätt framställs cirka 300 kilo älgost per år. Smaken av älgmjölk är mycket intensivare än av komjölk. Detta resulterar i olika skapelser som påminner om blåmögelost eller feta. Osten säljs i små portioner som kostar upp till 500 euro per kilo. Det dyra priset motiveras av ostens sällsynthet och den knappa tillgången på älgmjölk.

Wyke Farms Cheddar för cirka 3 400 svenska kronor per kilo

Denna lyxiga Cheddar produceras i den engelska Wyke Champflower i Somerset. Gården har en 150-årig tradition och har redan vunnit flera utmärkelser för sin högkvalitativa ost. Gården har specialiserat sig på särskilt extravaganta sorter, som förfinar den traditionella smaken av cheddar med nya lyxiga ingredienser. Vissa av sorterna innehåller till exempel tryffel eller bladguld, vilket resulterar i ett högt pris på upp till 300 euro per kilo.

Bitto Storico till cirka 2,7500 svenska kronor per kilo

Bitto Storico är en sällsynt typ av ost från Lombardiet i norra Italien. Den hårda osten tillverkas av komjölk med 10 till 20 procent getmjölk tillsatt. Smaken är hjärtlig och mycket kryddig. Hemligheten med denna dyra ost ligger i dess extremt långa lagringstid, som är minst 10 år. Den äldsta Bitto som hittills tillverkats producerades 1996 och såldes till ett kinesiskt livsmedelsföretag 2012. Osten, som väger cirka 20 kilo, såldes i mindre portioner till olika återförsäljare.

Om du har turen att få tag på dessa sällsynta ostar får du gärna dela din erfarenhet med oss i kommentarsfältet. Ost är en sådan basvara i många kök, men särskilt i vårt, och därför är detta en artikel som du enkelt kan dela med dig av till din familj, dina vänner och kollegor. De kanske till och med är riktiga ostälskare och har frågat sig själva vilken som är den dyraste osten i världen. För att svara på detta kan du få dem att ta en titt på de fem dyraste ostarna i världen.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer