5 vintermåltider från hela världen som värmer hjärtat

När vi nu står inför vinterns slut ska vi ta en titt på vad människor runt om i världen äter under den kallaste av årstider. Kanske kan det inspirera dig att göra din egen kulinariska resa innan våren kommer. Läckra rätter från hela världen kan ge dig lite variation i din matlagning. Vintern är trots allt den idealiska säsongen för comfort food på grund av vädret och den tid som tillbringas inomhus. Så varför inte krydda den genom att gå ut i det internationella köket och prova något nytt? En känsla av värme och njutning kommer garanterat att ta sig genom din mage och in i ditt hjärta.

Från den stigande solens land

Som du kan se på bilden ovan är ramen en av de rätter som du kan äta när det blir kallt och du vill ha något varmt i kroppen. Denna soppa slurpas ljudligt inte bara i Japan, utan numera över hela världen. Men visste du att den ursprungligen importerades från Kina? Denna tjocka, feta buljong är vanligtvis så gelatinös att den får läpparna att fastna. Restauranger som ägnar sig åt ramen finns överallt, från vanliga affärer som erbjuder billiga men läckra skålar till restauranger som har uppnått Michelin-stjärnstatus. Nudlarna är långa och elastiska, och som pålägg kan bland annat kokta ägg, kyckling, torkad tång och rostat fläsk ingå. Ditt hjärta kommer att kännas som en stigande sol när du slukar en läcker skål med ramen en särskilt kall kväll.

Blåmusslor från Bryssel

Intressant nog är musslor en viktig del av belgarnas vinterdiet. Vissa anser till och med att det är Belgiens nationalrätt! Även om ursprunget till detta kan diskuteras, har det studerats och visats att belgarna lagade denna rätt på vintern några hundra år före fransmännen. Rätten föddes också av nödvändighet eftersom de var tvungna att ta till musslor när det var svårt att hitta fisk. Under den kalla årstiden kokas dessa små skaldjur i vitt vin med lök och serveras ofta med pommes frites. Säg att din mun inte vattnas vid tanken på denna vackra och välsmakande vintermåltid.

A Person Opening a Mussel

Denna gång för Afrika

Även om man vanligtvis inte förknippar den afrikanska kontinenten med vinter, har de några fantastiska vinterrätter i sin repertoar. Ett fantastiskt exempel kommer från Sydafrika och är i huvudsak en gryta med nötkött i curry i botten och ett tunt lager äggpudding ovanpå. De kallar den ”bobotie” och man kan spåra dess rötter till 1600-talet. Holländska handelsmän slog läger i det område som nu är Kapstaden som en stopppunkt på sina resor fram och tillbaka till Indonesien. Dessa handelsmän tog sedan med sig kryddor, matlagningstekniker och recept. Även om detaljerna är lite vaga, tror vissa att det ursprungliga ”bobotie”-receptet kom från Indonesien och anpassades för att passa de tillgängliga ingredienserna. Unna dig denna blandning av kulturer i en sublim vinterrätt.

Åh Kanada!

Därefter kommer den fransk-kanadensiska klassikern poutine. Denna smakrika maträtt består av pommes frites, ostmassa och varm sås som hälls ovanpå. Observera dock att det kan finnas många olika varianter av denna vintermåltid, där vissa poutiner görs med ostsås i stället för sås, gräddfil i stället för ost och uppskurna grönsaker på toppen. Den exakta historien om denna ikon i det kanadensiska köket är fortfarande okänd, men de flesta är överens om att den ursprungligen kom från landsbygden i Quebec på 1950-talet. Det bästa sättet att beskriva den skulle vara att den liknar potatismos med sås men tas till nästa nivå med tillsats av ostmassa och krispiga pommes frites i stället för potatismos. Det bästa sättet att ta reda på det är att prova den nu när vintern fortfarande är här, njut!

På väg söderut

Ett annat land som vi kanske inte omedelbart förknippar med vinter är Argentina i Sydamerika, där det kan bli ganska kyligt under vintermånaderna. Som tur är har de den perfekta rätten för att motverka kylan. ”Locro” är en tjock, rejäl soppa som introducerades av ursprungsbefolkningen i Anderna under inkariket. Numera är rätten mest populär i de norra delarna av landet. Vanligtvis görs den med hominy, som är hela majskärnor som har blötts i en kalklösning, och rätten blandas ofta med bönor, kött, lök och potatis. Det finns gott om recept på nätet och när det blir kallt serveras den bäst rykande hett med en sida av knaprigt, nybakat bröd.

En del av er kanske hade förväntat er typisk mat som vi förknippar med vintern, som schweizisk fondue, ungersk gulasch eller kycklingnudelsoppa från USA. Vi valde medvetet vintermat som de flesta av er kanske inte har hört talas om och som ni troligen inte heller har provat. Vintern må vara på väg att ta slut, men våren är precis runt hörnet och du kan fortfarande använda dig av den här listan för att servera några imponerande rätter till din familj och dina vänner. Om du har tillräckligt med tid eller en långhelg kan du kanske servera alla fem vinterrätter till dina nära och kära för en upplevelse av kulinarisk njutning och hjärtliga band.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer