fbpx

6 vackra matmarknader runt om i världen

person standing near vegetables

Låt oss fördjupa oss i något som kan vara en fest för magen, men också för ögonen. Livsmedelsmarknader från hela världen kan tillfredsställa det fysiska och mentala suget. Chansen är stor att du har varit i något exotiskt land under din livstid, kanske till och med besökt någon av dessa speciella platser. Men fick du verkligen ut det mesta av det genom att uppleva ljud, dofter och smaker från de lokala marknaderna? Detta är en upplevelse i sig själv och något som du kommer att minnas hela livet. Det är definitivt något annat än din typiska matvarubesök här.

Brittisk charm

Londons äldsta matmarknad har funnits i över tusen år och har sina rötter ända tillbaka till 1200-talet. Det vidsträckta komplexet är fördelat på en rad magnifika viktorianska byggnader och omgivet av järnvägsviadukter. Här finns hundratals handlare med produkter och gatukoststånd för gourmetmat, vars läckra varor har gjort Borough Market till en av Europas främsta destinationer för matintresserade. Vad som gör denna plats ännu mer berömvärd är dess engagemang för hållbarhet och stöd till småskaliga livsmedelsproducenter. Borough Market har specialiserat sig på högklassiga färska och ofta lokala produkter. Du hittar ett sortiment av frukt- och grönsaksstånd, ostförsäljare, slaktare, fiskhandlare och bagerier. Det finns också gott om restauranger, pubar och barer om du hellre vill äta och dricka inomhus. Men för att helt och hållet fördjupa dig i den skönhet som Borough Market är bör du verkligen utforska och tillbringa din tid utomhus för att ta in allt.

En enorm utbredning

Mexico Citys största marknad är fantastisk att beskåda med en storlek som motsvarar 8(!) kvarter. Den stadsdel som nu kallas ”La Merced” har varit ett viktigt handelscentrum i århundraden. Dess huvudkomplex består av fyra marknader som består av produkter, sötsaker, kött och blommor, som numera huvudsakligen består av kläder och hushållsartiklar. Från tacos på gatan till varma, fluffiga tamales som avger en puff av aromatisk ånga när de släpps ur skalen, kan du säkert hitta något som tillfredsställer dina matbegär. ”Mercado de la Merced” är allomfattande och ingen resa dit skulle vara komplett utan en grundlig utforskning av de kulinariska rikedomar som Mexiko har att erbjuda.

Världens största fiskmarknad

Tsukiji Market i Tokyo grundades 1935 och är världens största grossistmarknad för fisk och skaldjur, och även en av de största grossistmarknaderna av alla slag. Denna stora attraktion för turister i Japan flyttar mer än 2 00 000 000 kilo fisk och skaldjur varje dag! Det finns två olika delar av marknaden som helhet. Den inre marknaden som kallas ”jonai shijo” är den licensierade grossistmarknaden, där auktionerna och det mesta av bearbetningen av fisken äger rum. Det är också här som licensierade partihandlare driver små stånd. Den yttre marknaden, ”jogai shijo”, är en blandning av grossist- och detaljhandelsbutiker som säljer japanska köksredskap, restaurangförnödenheter, matvaror och fisk och skaldjur. Det finns också gott om restauranger, särskilt sushirestauranger med några av de bästa japanska rätterna i hela världen. Marknadens auktion är också en sevärdhet att beskåda!

Nu blir det kryddigt

”Misir Çarsisi”, som bokstavligen betyder den egyptiska basaren, är den största täckta basaren med 100 butiker. De flesta kallar den helt enkelt för Istanbuls kryddbasar och tar plats på de översta raderna som denna stads sevärdheter på resan. På grund av sin arkitektoniska struktur har turistbasaren blivit ett av de kommersiella centra. Denna basar nära Yeni-moskén besöks av hundratusentals besökare varje år. Du kan spåra dess ursprung till 1600-talet där den övergick till välgörenhetsinstitutioner på den tiden. På grund av inkomstskatten på produkter av egyptiskt ursprung fick basaren namnet ”Misir Carsisi”. På denna färgglada marknad hittar du en mängd olika kryddor och traditionella smaker, och du kommer att mötas av en utsökt doft. Bara att gå runt och ta in det är värt resan till staden på sju kullar.

assorted-color spices

Karibiska vibbar

Om du vill ha en multisensorisk upplevelse och njuta av ö-atmosfären är en av de bästa marknaderna i världen att besöka den berömda Castries-marknaden på St Lucia. Denna vackra karibiska ö kollar alla punkter på klichéerna om ett semesterparadis. Den har året runt solsken, sandstränder, palmer, frodig vegetation, klart vatten, blå himmel, ljusa blommor och så vidare. Castries är dess mest färgstarka och största utomhusmarknad, som ligger i hjärtat av St Lucias huvudstad. Det är en one-stop-shopping-favorit för frukt, grönsaker, kryddor, handgjord konst och hantverk och till och med handvävda strandkläder. Enligt folk är produkterna definitivt höjdpunkten. Stallborden är vackert dukade och dekorerade, medan doften av örter och kryddor fyller luften och gör det till en unik ö-upplevelse. Efter att ha shoppat lite bör du smaka på några lokala rätter, som en frukostskål med kofotssoppa eller en kreolsk fisklunch.

Om du ska åka till San Francisco

Precis som i den berömda låten kommer du att tänka på denna matmarknad varje gång du hör namnet på denna berömda amerikanska stad. San Franciscos ikoniska Ferry Building, som är från 1898, är en transportknutpunkt och ett landmärke för Bay Area:s bästa matkonstnärer, med tre veckomarknader för bönder och dussintals nationellt erkända försäljare och restauranger som beskyddas av över 300 av stadens bästa kockar och restauranger. Det finns gott om historia på denna plats, vilket ger den ännu mer charm och karaktär. Visste du att färjebyggnaden överlevde två stora jordbävningar innan den omvandlades till en rad marknader och butiker? Att äta frukost eller lunch vid borden i hamnen är en unik upplevelse. På Ferry Building kan du njuta av pocherade ägg med pecorino-ost med tryffel och polenta eller utmärkt hemlagat bärsyltbröd med bärsylt tillsammans med läckra ekologiska juicer. Det är den idealiska platsen i San Francisco för att få en oförglömlig upplevelse.

Den här listan visar att en av de bästa sakerna med att resa är att få uppleva lokala kök. Dessa exempel på marknader är den bästa platsen för att fördjupa sig i matkulturen i en stad eller region. Du kan prova nya maträtter, prova nya vändningar på klassiska maträtter och smaka på de färskaste lokala frukterna, grönsakerna och kryddorna, allt medan du interagerar med lokalbefolkningen som ger dig mer insikt. Även om du sannolikt kommer att kunna hitta marknader var du än reser, är den här listan en omfattande lista på några av de vackraste matmarknaderna från hela världen. Dela den med din familj och dina vänner och andra reseentusiaster.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer