Köksredskapen du inte klarar dig utan

Saknar du något i köket? Eller är det dags att köpa ett nytt redskapsset till sommarstugan? Här har vi listat de allra viktigaste köksredskapen för matlagning och bakning.

Stekpanna och kastruller

När du väljer stekpanna överväg att köpa en bra gjutjärnspanna. Teflon kan vara praktiskt, men vid uppvärmning på högre temperaturer kan teflonet avge giftiga partiklar. En teflonpanna, eller kastrull, blir dessutom lätt repig och behöver då bytas ut.

Formar

Olika formar är praktiskt att ha i köket. Beroende på vad du tillagar eller bakar så väljer du de formar som är viktigast för dig. En gratängform är ett måste – för gratänger men även för lasagne, gratinerade grönsaker, söndagssteken, fiskfiléer – eller varför inte värma köttbullarna i en ugnsform istället för att steka. Det blir mycket godare och du slipper att tillsätta något fett. För den som gillar att bakar kan en kak-, paj- och limpform vara bra att ha.

Stekspade och slevar

För att röra runt i grytorna, men även till att servera, behövs bra slevar. Tänk på att stekspadar och slevar i plast kan smälta om de utsätts för höga temperaturer. Välj gärna redskap i trä.

Kavel

För den som gillar att baka så är kaveln ett måste. Perfekt när du behöver kavla ut pepparkaksdegen, pizzadegen eller marsipantäcket till den hemmagjorda prinsesstårtan. I välsorterade mataffärer finns ofta hoprullade marsipantäcken i olika färger. Köp hem, kavla ut och vips så kan du imponera på dina kalasgäster.

Skärbräda

En eller flera skärbrädor är bra att ha, gärna en stor och några mindre. Skärbrädor i trä håller ofta längre än skärbrädor i plast som lätt blir repiga. Visste du att du ska gnida in din träskärbräda i citron ett par gånger per år för att undvika att den spricker?

Potatisskalare

Trots att mycket nyttigheter sitter i potatisskalet så finns det tillfällen då du faktiskt vill skala dina potatisar. En potatisskalare behövs också när du vill skala morötter, gurka och äpple. Äpplets kärnhus kan du också ta bort genom att köra ner potatisskalaren i äpplet och vrida runt.  

Kökssax

Vad skulle man göra utan en vass kökssax? Det är inte bara förpackningar som behöver öppnas. Kökssaxen kan användas till att klippa gräslök, kyckling och bacon – eller varför inte för att klippa den färdiggräddade pizzan i bitar. Det är mycket lättare än att använda en pizzaskärare som brukar vara trixig att få igenom kanterna. Kom ihåg att vara noga med rengöringen av saxen när du har klippt kyckling, innan du använder den till något annat.

Vassa knivar

Knivar i olika storlekar behövs till mycket. Se till att hålla dina knivar vassa. Förvara de helst i ett knivställ eller i en magnetisk ställning på väggen. Låter du dem ligga i en kökslåda blir knivarna lätt slöa.  

Skålar i olika storlekar

Skålar är ett måste. Både när du bakar och lagar mat. Smet, äggstanning och olika former av deg förbereds i skål. Det är också praktiskt att ha några mindre skålar för att förbereda inför matlagningen. Hacka grönsaker och häll upp i en skål. Ska du har charkuterier, skiva dem och lägg upp i en annan skål och så vidare. Om allt är färdigskuret när du väl ställer dig vid spisen så går själva tillagningen som en dans.

Grytlappar och kökshanddukar

Varma formar och kastruller tas med grytvantar eller grytlappar. Se till att ha åtminstone en bra grytvante som inte läcker värme. Grytlappar kan du också använda som underlägg när du ställer kastrullen på bordet. Ett par kökshanddukar är perfekt att ha på en krok eller hängande över spisens handtag. Det blir ofta kladdigt på händer och runt arbetsytorna. Ett tips är att köpa små frottéhanddukar, som man har till bebisar, och lägga i en trave vid spisen. Då kan du använda som engångshandduk, torka av kladd och sedan lägga i en tvätthög.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer