Ibland är mjölken okej att dricka trots att bäst före-datumet har passerat. På samma sätt kan den bli dålig tidigare än bäst före-datumet. Hur länge livsmedlet håller sig fräscht beror på hur det hanteras. Under vissa delar av året är många råvaror dessutom mer känsliga än andra. För att minska matsvinnet bör du alltid titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den.
Bäst före-datumet
Enligt Livsmedelsverket handlar bäst före-datumet inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan snarare till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet – såsom smak, färg och spänstighet. Efter det datumet kan kvaliteten så småningom bli sämre, men maten är fortfarande ätbar. Mycket handlar om hur livsmedlet hanteras. Kylvaror klarar sig till exempel längre i kallare temperaturer än om kylskåpet inte är tillräckligt kallt – eller om kylvaran får stå framme i rumstemperatur för länge. Hur du får livsmedel att hålla längre kan du läsa om här.
Livsmedelsverket ger som exempel att kylvaror som förvaras vid +4 grader håller betydligt längre än dem som förvaras vid +8 grader. Bäst före-datumet gäller obruten förpackning, även om en öppnad förpackning kan hålla efter bäst före-datumet. Ett öppnat mjölkpaket som inte har stått framme i rumstemperatur kan till exempel hålla flera dagar efter bäst före-datumet.
Hur skrivs datumet ut?
På förpackningen ska bäst före-datumet stå i formatet dag, månad och år, till exempel 24 11 2020. För livsmedel med en hållbarhet på högst tre månader räcker det med att det står dag och månad. Om hållbarheten är längre än 18 månader räcker det att året anges. Står det till exempel “bäst före utgången av 2020”, så betyder det att bäst före-datumet är den 31 december 2020.
Under vissa delar av året är livsmedel mer känsliga och då är det extra viktigt att följa anvisningarna på förpackningen. Om det står att råvaran ska förvaras i kylskåp, så ska produkten komma in i kylen så snabbt som möjligt. Tips vad du kan tänka extra på under rötmånaden får du här.
Sista förbrukningsdag
När det gäller sista förbrukningsdag så handlar det om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Så om bäst före-datumet kan ses som en rekommendation, så handlar sista förbrukningsdag istället om ett faktiskt sista datum som livsmedlet kan ätas. Den märkningen används för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och som helt enkelt kan bli hälsoskadligt efter utgånget datum.