fbpx

Rötmånad – så får du livsmedel att hålla längre

A och o när det gäller att hålla maten fräsch under rötmånaden är att alltid hålla maten väl kyld. Maten blir lätt dålig om den får stå för länge ute i värmen och fukten. Kylväskan är ett bra hjälpmedel att ha med sig när man handlar. Det är också viktigt att hålla god hygien i köket.

Temperaturen är viktigast

Det viktigaste för att matvaror och matrester ska hålla sig länge, är att hålla rätt temperatur. Mat som behöver förvaras i kylskåp ska ställas i kylen så fort som möjligt. Här kan du läsa mer om var i kylskåpet du ska placera dina matvaror för att de ska hålla länge. Ta bara fram så mycket du behöver till matlagningen och ställ tillbaka förpackningen i kylen direkt när du har använt den. Hållbarhetstiden förkortas för matvaror som står framme i rumstemperatur. Det gäller också för varm mat, den ska inte heller stå framme för länge. Om det blir rester kvar, lägg i rena matlådor och ställ in i kylskåpet.

Handla klokt

Se till att planera dina måltider och matinköp noggrant under rötmånaden. Köp inte för mycket av något, då det riskerar att bli dåligt innan bäst före-datumet har passerat. Ta med kylväskan, med kylklampar, till affären och packa kylvarorna direkt i den.

Rena händer

När du arbetar i köket är det viktigt att tvätta händerna med jämna mellanrum. I dessa tider är det extra viktigt eftersom en god handhygien även kan minska både magsjuka och smittspridning av covid-19. Håll isär råa råvaror och det som är tillagat. Det är viktigt att hålla redskapen och arbetsbänken rena, var extra noggrann med de knivar och skärbrädor som du har skurit rått kött och kyckling på. Använd inte samma uppläggningsfat och skålar till den färdiga maten som du har använt till de råa ingredienserna. Under rötmånaden, liksom under resten av året, är det viktigt att se till att kyckling och köttfärs blir genomstekt.

Titta, lukta och smaka

Ofta märker man om maten har blivit dålig på lukt och smak. Bäst före-datumet ger en fingervisning om hur länge livsmedlet ska hålla, men det förutsätter att maten har förvarats korrekt. Det motsatta kan också gälla, ibland blir inte livsmedlet dåligt trots att bäst före-datumet har passerat. Titta på färgen och lukta. Mejeriprodukter kan du smaka på för att se om de har blivit sura.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer