fbpx

Tips på de bästa restaurangerna på Utö

Foto: Skärgårdsstiftelsen, Chistoffer Thuresson-Björn

Varför inte ta en skärgårdstur och njuta av god mat i vacker natur? Till Utö kan man åka året runt. För att vara en ö har Utö många restauranger med god kvalitet på köket. Utö Värdshus har öppet stora delar av året, en del av de andra restaurangerna stänger under vintersäsongen. Kolla upp öppettiderna innan du beger dig ut på Mysingen.

Det går att åka kommunalt till Utö. Snabbast är att åka pendeltåg till Västerhaninge och sedan bussen till Årsta brygga. Waxholmsbåten tar dig sedan ut till ön. Under högsäsongen går det även att åka båt hela vägen från Strömkajen till Utö. Den resan tar drygt tre timmar.

Utö Värdshus

Utö Värdshus ligger uppför backen när du stigit av vid Gruvbryggan, en av tre bryggor på Utö. Som namnet antyder finns gruvor här. Dessa finns några hundra meter bortanför Utö Värdshus, så varför inte kombinera en god middag med en dos historia? Utö Värdshus huserar i det gamla gruvkontoret och är vackert inrett i ett marint tema. På sommaren kan man även sitta ute. Det går att äta à la carte både till lunch och middag. Rätterna är klassiska, med finess och gjorda på fräscha råvaror. Varmrätterna kostar mellan 145 och 285 kronor. Av värdshusets klassiska rätter är “Seglartoasten” populär. Det är en helstekt oxfilé på surdegsbröd med pepparrot, rödlök och tomat. Den serveras med bearnaisesås och pommes frites. För barnen finns “Jollebiff”, köttfärssås och pasta och pannkakor att välja bland.  

Seglarbaren

Om du vill äta i en lite mer avslappnad miljö nära vattnet så är Seglarbaren att rekommendera. Åker ni hela familjen så är placeringen på den här restaurangen optimal. Precis bredvid restaurangen ligger en lekplats och på den andra sidan den stora verandan sträcker sig en minigolfbana. De flesta sittplatserna finns utomhus på verandan som vetter mot hamnen. Skulle det vara ruggigt finns även en inglasad veranda. För ett par hundralappar får du äta så mycket du vill av Seglarbarens grillbuffé. Barnen äter buffén för halva priset. Det finns även en à la carte meny där “poké bowl” på lax och tonfisk är en höjdare.

Foto: Malin Toverud

Nya Dannekrogen

På Bygatan 1 på Utö hittar man Nya Dannekrogen. Den har ersatt Dannekrogen. Danne var den på ön som startade restaurangen och bageriet som tillverkade den klassiska Utölimpan. Bageriet har flyttat tvärsöver vägen och ligger precis intill Utös ICA-butik. På Nya Dannekrogen känner man pulsen. Här passerar alla som har ärenden till affären eller hamnen. På somrarna spelar en trubadur på Nya Dannekrogen onsdag till lördag. En skylt välkomnar besökaren vid ingången, där det står att restaurangen är öppen “klockan 12 till sent”. Restaurangen är populär och det går inte att boka bord, så vid middagstid ringlar ofta en kö längs bygatan. Vill du ha en plats utan väntetid rekommenderas istället att äta lunch här. På menyn finns bland annat skaldjursplatå, högrevsburgare och pizza. För barnen finns en ljuvlig klassisk köttbullsrätt.    

MATSsons Kök

MATSsons Kök ligger mitt på ön, närmast Spränga brygga. Här sänker sig lugnet och de flesta som kommer hit har sommarställe, eller är bofasta, på ön. Vill du bo över på ön går det att boka sängplats på “Gula Villan”, ett vandrarhem som ligger mittemot restaurangen. På MATSsons är de flesta sittplatserna utomhus. Runt hörnet till ingången finns tre populära bås med plats för sällskap på upp till åtta personer. En varmrätt kostar mellan 135 och 275 kronor. Den halstrade laxen eller halloumiburgaren rekommenderas varmt. Till efterrätt kan man välja pinnglass från glassfrysen som står vid barluckan, mycket populärt bland de yngre besökarna.

Båtshaket Ålö

Om man är ute efter den där riktiga skärgårdskänslan rekommenderas att ta sig över den lilla bron från Utö till Ålö, och gå på restaurang Båtshaket. Den här fiskrestaurangen drivs av familjen Nilsson och bjuder på rökt fisk – som röks i det egna rökeriet på kajen intill restaurangen. Maten avnjuts på trädäcket med utsikt över kobbar och skär. Man kan också ta med sig sin tallrik ut på klipporna och sitta avskilt och njuta av sina rökta räkor, silltallrik eller Ålöröramacka. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer