Kaffe Dalgona – så gör du den trendiga kaffedrycken

Gillar du kaffe med mjölk och sötsaker? I sådant fall ska du testa den sydkoreanska kaffedrycken Dalgona. Den är superenkel att göra hemma och går att göra både varm och kall. Det enda du behöver är snabbkaffe, socker, vatten, mjölk och en elvisp.

Varm kaffe Dalgona

Kaffe Dalgona är mjölk med kaffe – istället för kaffe med mjölk. Värm mjölk och häll upp i ett glas till 3/4. Därefter toppar du med kaffeskum. Till skummet behöver du 2 msk snabbkaffepulver, 2 msk strösocker och 2 msk kokande vatten. Häll snabbkaffet, strösockret och det heta vattnet i en bunke och vispa med elvisp i ungefär 2 minuter, tills du har fått ett fluffigt skum. Skeda över skummet på den varma mjölken. Om du vill kan du pudra över lite kanel, kaffe- eller kakaopulver på drycken – då blir den extra vacker och god. Njut!

Kall kaffe Dalogna

Kaffeskummet gör du på samma sätt som för den varma varianten. Istället för varm mjölk, häller du kall mjölk i ett glas med isbitar (6-8 stycken). Det går också bra att använda krossad is. För en vegan kaffe Dalgona väljer du havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Ett tips är att lägga glaset i frysen en stund innan du ska göra din kaffe Dalgona, så att du får en riktigt läskande drink. Rör om innan du dricker, så att du inte bara får mjölk eller kaffeskum i din klunk. Har du svårt att få till det fluffiga skummet, kan du prova att göra drinken på espressopulver istället för på snabbkaffepulver. 

Kaffe Dalgona med choklad

Om du tycker om choklad kan du göra din kaffe Dalgona med smak av choklad. När du har vispat klart kaffeskummet tillsätter du i 1 msk kakao och rör om försiktigt. Skeda upp skummet på din varma eller kalla mjölk, och toppa med hackad choklad. Den här varianten passar även bra som dessert.

Facebook Kommentarer