fbpx

Här är 7 svenska vingårdar du kan besöka i höst

Blaxsta Vingård

Utmed sjön Långhalsen i Sörmland hittar man Blaxsta vingård. Den 3,5 hektar stora vingården rymmer de välkända druvsorterna Merlot, Chardonny och Vidal Blanc. Vingården har öppet året om. Efter en guidad visning går det bra att äta middag på restaurang Kung Blacke som serverar säsongsbetonade rätter med matchande vinpaket. För den som inte vill ta bilen hem finns ett hotell på vingården med 15 dubbelrum.

Ästad Vingård

På Ästad Vingård i Halland kan man besöka en av Sveriges största vingårdar som ligger i naturreservatet Åkulla Bokskogar. På vingården görs främst mousserande vin, och druvorna som odlas är ekologiska. Ästad odlar en grön druva som heter Solaris som trivs bra i nordligt klimat. Besök gården för en vandring bland rankorna på vinfältet och en tur i vineriet. Det går också att boka vinprovning och övernattning.

Arilds Vingård

Vin från Arilds Vingård går att köpa på Systembolaget. Här görs både bubbel, vitt vin och glögg med chili. Druvorna odlas på milda och frodiga sydsluttningar i Skåne. Det är möjligt att bo över på vingården, och under sommarhalvåret är det även möjligt att bo i ett av de lyxiga tälten på vingårdens “Glamping”.

Kullabergs vingård

Kullabergs vingård går att besöka under skörden i september-oktober. Varje onsdag och lördag arrangeras guidade turer med efterföljande vinprovning. Under sommaren har även vinbaren “Skänken” öppet, där man kan prova viner med olika tilltugg. Från mitten av september kan man köpa gårdens egenproducerade “Bränneslyckan Ädeldestillat Druva” på det exklusiva sortimentet på Systembolaget.

Wannborga Vingård

På Öland finns ett familjeföretag som driver odling av vindruvor för svensk vintillverkning. På sommaren kan man gå guidade turer, äta på vingårdens restaurang och övernatta i något av husen som hör till gården. Men det är möjligt att besöka gården för vingårdsvisning och provsmakning även på hösten, men vid lite färre tillfällen. På Systembolaget finns både vitt och rött vin från Wannborga, men även gin, vodka och starkvin.

Gute Vingård

I Havdhem på södra Gotland kan man vara med och skörda druvor under oktober månad. Vingården har närmare 17.000 vinstockar, efter en tilläggsplantering under året med sorterna Solaris och Phönix, som båda används i gårdens vita viner. Till gården hör ett vandrarhem som ligger på övervåningen av det gamla mejeriet, där det idag sker tillverkning av både vin- och spritdrycker. På Systembolaget kan man till exempel köpa gårdens torra vita vin “Gutevin Båtels Cuvée”.

Idunn Norsjö Wine

I Norsjö i Västerbotten gör man vin på blåbär och lingon istället för på druvor. Under en guidad tur får man en inblick i den komplexa vinifieringsprocessen, och därefter kan man välja att gå på en vinprovning. 2012 gjorde Idunn sitt första blåbärsvin i en by som heter Råland, sen har vägen varit lång till ett professionellt hantverk. Men i samarbete med en skicklig vinmakare i Kanada gör gården nu succé med “Bergskär” – ett torrt vin av lingon, och blåbärsvinet “Rålund”.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer