fbpx

Skala ingefära som ett proffs

Färsk ingefära innehåller många nyttigheter och kan användas som en härlig smaksättning i mustiga grytor. Eller varför inte tillsätta riven ingefära i din favoritsmoothie? Det är inte en slump att många tillsätter ingefära i te. Ingefäran innehåller nämligen antioxidanter och sägs förhindra och lindra förkylning.

Men varför äter man inte färsk ingefära oftare? Kanske beror det på att det kan vara krångligt att skala den. Det är lätt att potatisskalaren fastnar i ingefärans knölar och att allt slutar med en geggig blandning av ingefära och skal. Men det behöver inte vara svårt. Här får du några enkla tips på hur du kan göra för att få bort skalet utan att ta bort för mycket av ingefäran och för att undvika att det bara blir mos av alltihopa.

Använd en tesked

Glöm potatisskalaren och skala ingefäran med en tesked istället. Börja att skala den smalare änden av ingefära och skala bara så stor del som du behöver till din matlagning. Låt ingefäran ligga ner på skärbrädan. Håll i den tjockare änden, och skrapa bort skalet med kanten av skeden. Om ingefäran ska rivas håller du i den tjocka änden som fortfarande har skal på sig när du river, då undviker du onödigt kladd.

Skala med en vass kniv

Det går också bra att skala ingefäran med en vass kniv. Svinnet blir större än om du skalar med en sked, men det går något snabbare. Håll ingefäran på en skärbräda med den smalare änden, själva toppen på ingefäran, ner i brädan. Skär sedan tunna skivor av skalet längs sidorna. Knölarna ryker här, så därför lämpar sig det här skalsättet bäst om ingefäran antingen inte har så många knölar eller om knölarna är väldigt tydliga. Det går inte att trixa runt knölarna när du skalar på det här sättet, och därför blir svinnet större.

Skalet kan användas som smaksättare

När du har skalat ingefäran så kasta inte bort skalet. I skalet sitter nämligen mycket av ingefärans nyttigheter. Du kan använda skalet till att koka buljong på. Har du skalat ingefäran med kniv, så kan du även använda de bortskurna knölarna. Lägg skalet, och eventuella knölar, i en kastrull och tillsätt ett par deciliter vatten. Koka sedan upp. Buljongen kan du förvara i kylskåp och använda som smaksättare i mat, som ingefärste eller för att piffa upp dina kokta grönsaker med. Häll i några skedar ingefärsbuljong i vattnet när du kokar morötter och broccoli, och vips får dina grönsaker en härlig sting. Här får du tips på hur du använder broccoli på ett smart sätt och sparar pengar.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer