fbpx

Grunderna inom livsmedelshygien – så organiserar du din kyl

Tillhör du dem som förvarar grönsaker och frukt längst ner i kylskåpet? Då är det dags att tänka om. Här kommer några tips på hur du ska organisera din kyl för att förlänga matens hållbarhet och hålla allt hygieniskt.

Rengör och sortera bort

Ofta proppar man in matvarorna där de får plats, utan att tänka efter särskilt mycket, när man har varit och handlat. Då är det svårt att få en överblick. Börja med att ta ut alla matvaror och se vad du har. Rengör kylen och sortera bort det du inte använder eller där bäst-före-datumet är passerat. Justera hyllplanen så att de passar just dina behov. Det är bra att förvara varorna på samma plats hela tiden, så att de går lätt att hitta och att du snabbt ser om något behöver köpas till. Förvara de varor du behöver ofta, lättillgängligt. Vissa varor mår bättre på en viss plats i kylskåpet. Här får du några tips på var de ska ställas.

Kylens varmaste område är dörren

Det varmaste området i kylen är dörren. Det betyder dock inte att den inte ska användas. Det viktiga är att du inte ställer mjölken här. Använd istället dörren till läsk och juice som inte är färsk. I dörren kan du också förvara smaksättare, som buljong och tomatpuré.

Grönsaker och frukt längst upp

Högst upp i kylen är det jämnast temperatur. Här ska man förvara mat som inte klarar av att det är för kallt. Grönsaker och frukt passar utmärkt på det översta hyllplanet. Tänk på att separera frukt- och grönt om det går, vissa frukter avger etylengas som gör att grönsakerna bli dåliga snabbare. Även matlådor med rester som ska ätas inom ett par dagar, passar bra högst upp i kylen.

Mejerivaror längst ner

Längst ner i kylen finns ofta frukt- och grönsakslådor. Går lådorna kanske att flytta? Längst ner i kylen ska du istället förvara mjölk, ägg, kött och fisk.

Mat du inte ska förvara i kylen

Vissa matvaror behöver inte förvaras i kylskåp. Andra bör helt enkelt inte förvaras där. Oöppnade syltburkar och konserver behöver inte förvaras i kylskåp. Tomater tappar färg och smak av att förvaras i kylen. Ställ istället fram tomaterna i en fin skål på bordet. Lök, vitlök och potatis mår bäst av att inte förvaras i kylskåp. De ska dock förvaras på ett svalt och mörkt ställe – men helst inte ihop – då blir de dåliga.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer