fbpx

10 svenska råvaror som är i säsong i september

Skogen lyser av gult och rött. Det är inte bara löven på träden som är färggranna, sänker du blicken kan du hitta både lingon och trattkantareller. Här listar vi några traditionella svenska råvaror som är i säsong, men också några nytillskott som vi har börjat att odla på senare år. Det är dags att ge sig ut för att plocka och skörda.

Lingon

I år har det varit mycket bär i skogen. I september är lingonen mogna, och det är dags att ge sig ut för att plocka igen. Hemmagjord lingonsylt är kanske det första man tänker på när man funderar på vad man kan göra med bären. Har man ont om tid går det utmärkt att bara röra lingonen med lite socker, och vips har man fått rårörda lingon till köttbullarna. Får du lingon över så är ett tips att frysa in bären och använda de som garnering till kakor senare under säsongen. Passar utmärkt till pepparkakscheesecake.

Nypon

Har du provat att göra hemmagjord nyponsoppa någon gång? Det går att göra på både vilda och odlade nypon. Först gör man en nyponpuré på nyplockade nypon, socker och vatten. Använd sedan nyponpurén till nyponsoppa, genom att tillsätta ytterligare vatten och strösocker, och sedan reda med potatismjöl. Servera gärna med lätt vispad grädde och mandelbiskvier.

Rönnbär

Rönnbär är riktig hälsokost och går att plocka från slutet av augusti till oktober. De innehåller rikligt med C-vitamin och viktiga antioxidanter. Egen rönnbärsgelé gör du enkelt på rönnbär, vatten och socker. Passar utmärkt till vilt, stek och kåldolmar. Varför inte koka en extra burk och ta med som gå-bort-present?

Trattkantareller

Trattkantarellen, eller höstkantarellen som den också kallas, finns i skogarna i september. Den är ofta lite mindre och mörkare än den traditionella kantarellen. Du hittar den i mossig barrskog över hela landet. Trattkantarellen är en läcker matsvamp som passar till vilt, men också i soppa eller sås. Ett tips är att torka svampen, så att du kan njuta av den hela året.

Persilja

Persilja är en god och vacker krydda som skördas under sommaren och hösten. Det finns två olika sorter – bladpersilja och kruspersilja. Den här mångsidiga kryddan är dessutom nyttig, och innehåller vitamin A, vitamin C och järn. Färsk persilja håller sig ungefär en vecka i kylskåp. I kruka kan persiljan leva flera månader om man sköter den väl. Det går också bra att frysa in persiljan.

Aubergine

Aubergine odlas ungefär som tomater, men är något mer värmekrävande. De går att odla både inomhus, i växthus eller i odlingslådor ute. Aubergine, eller äggplanta, är inte någon traditionell svensk råvara även om den nu även har intagit odlingsjorden här uppe i Norden. Av auberginen kan du göra den grekiska maträtten moussaka, eller en fransk ratatouille som passar utmärkt till en köttbit, stekt fisk eller nykokt pasta.

Selleri

Selleri är en härlig grönsak som innehåller folsyra, ett antal viktiga vitaminer, och dessutom järn och kalcium. Selleri går att äta rå, som juice eller att koka soppa på. Det finns tre olika sorters selleri, där rotsellerin passar utmärkt att ugnsbaka. Selleri passar också bra som snacks. Doppa i din favoritdipp, och fredagsmyset är räddat!

Plommon

Plommonträd pryder många svenska trädgårdar, och i augusti till september är det hög tid att skörda. Säsongen för plommonen är ganska kort, när frukten väl har börjat mogna släpper den lätt från grenarna, så se till att plocka av trädet innan all frukt hamnat på marken. Plommon äts med fördel färsk, annars går det bra att koka marmelad eller sylt på dem. Om du har mycket plommon är ett tips är att torka i ugn på låg värme eller frysa in. Om du fryser in plommonen delar du dem på mitten, tar ut kärnan och sen lägger halvorna i tätslutande påse.

Potatis

Potatis förknippar man ofta med midsommar, men i september och oktober är det dags att skörda höst- och vinterpotatisen. Den har fått mogna i jorden och är därför tåligare och med ett lite hårdare skal, än den svenska färskpotatisen. Potatisen ska förvaras mörkt och kallt. Om du inte har en matkällare så trivs potatisen bäst i kylskåpet.

Älg

I september börjar älgjakten och vad passar bättre till de rårörda lingonen, plommonmarmeladen eller trattkantarellerna, än en älgstek? Älgkött är ett saftigt och mört kött som passar bra till grytor. Köttet går även att använda i färs eller att torka. En riktig delikatess!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer