Det viktiga att tänka på när man plockar svamp är att endast plocka svampar som man kan artbestämma. Det är oftast lättast att se vad det är för svamp om man plockar hela svampen. Titta hur ovansidan, undersidan och foten ser ut. Genom att titta runt omkring och se vilka träd som växer bredvid svampen kan man också få hjälp att veta vad det är man plockar.
Hitta svampen
Ett tips är att svampar kikar fram två veckor efter ett rejält regn. Det är bäst att plocka svampen en mulen dag, men helst inte när det regnar. Regnet gör att kvaliteten på svampen blir sämre och solljus gör att svampen blir svårare att upptäcka. Svampar återkommer ofta på samma ställe, år efter år. Har du hittat ett bra svampställe så kom tillbaka dit nästa säsong igen. Om du ger dig ut till ett nytt svampställe, kan det ta längre tid att hitta svampen, men du har också chans att hitta nya skatter.
Känna igen
Det finns många goda matsvampar ute i skogarna – kantareller, karljohan och trattkantareller. Om du är osäker på hur de ser ut så ta med en svampbok ut i skogen. Det finns också appar till mobilen som du kan ladda ner. Alla soppar (svampar med rör under hatten) går att äta, och fungerar ofta bra i mat. Se bara upp med gallsopp och pepparsopp, de smakar inte särskilt bra. Gallsoppen kan du känna igen på dess röda sporer. Generellt är det bra att lukta på svampen när du plockat den. Luktar svampen illa så ska du slänga den. Leta efter unga och friska svampar, och undvik att plocka mögliga svampar.
Förvaring och rensning
Du kan grovrensa svampen redan i skogen, det sparar mycket tid. Ta bort partier som angripits av insekter och skär bort den jordiga delen av foten. Lägg svamparna i en luftig korg. Om du har svamparna i en plastpåse så blir de snabbt dåliga. Ha gärna med ett par kartongbitar för att dela upp svampkorgen i sektioner, så att de olika sorterna inte blandas.
Torka eller tillaga
Svamp är en känslig råvara och blir lätt dålig om den får ligga framme i rumstemperatur. Ta därför hand om den så fort som möjligt när du har kommit hem från svampskogen. Det är enklast att rensa svampen med en borste och en vass kniv. Om du inte ska äta svampen direkt kan du förkoka den och sen frysa in, eller torka svampen. Det går att torka svamp i rumstemperatur om luftcirkulationen är god. Annars kan man torka svampen i varmluftsugn på låg värme (får inte vara högre än 50 grader). Ugnsluckan ska stå lite på glänt. När svampen är riktigt torr och lätt att smula sönder så är den klar. Den torkade svampen ska ligga i en glasburk med tättslutande lock. Då håller den sig i flera år.