Alla landskap i Sverige har fått rätter tilldelade sig. Det finns flera företag och organisationer som tagit fram olika landskapsrätter, men den röda tråden är att alla rätter kan förknippas med landskapet.
Vi har valt att lista de landskapsrätter som ICA och tidningen Buffé tog fram genom en omröstning. Här är listan på alla landskapsrätter!
Blekinge – Sjömansbiff
Sjömansbiff är en rätt bestående av kött, lök och potatis som tillsammans fått koka i öl i cirka 40 minuter. Rätten kallas sjömansbiff just för att den var praktisk att laga på båtar!
Bohuslän – Äggost
Äggosten är startkt förknippad med Bohuslän, och rätten tillagas med mjölk, ägg, ättika och filmjölk eller gräddfil. Tidigare åt man äggosten på smörgåsbord eller till frukost, men idag är det vanligast att servera äggost som dessert. Då äts den gärna med sylt!
Dalarna – Rårakor med fläsk
Rårakan består av riven potatis, som i sin tur stekts till små plättar. Man kan ha olika tillbehör till rårakor, men i Dalarnas landskapsrätt ska dem serveras med fläsk!
Dalsland – Äppelkala från Åmål
Äppelkaka från Åmål är inte som vilken äppelkaka som helst. Kakan är en blandning av en toscatårta och en äppelkaka. Kakan bakas av landskapsäpplet ”Oranie”.
Gotland – Saffranspannkaka
Finns det något mer gotländskt än en klassisk saffranspannkaka? Helst ska den serveras med salmbärssylt, som också är gotländskt.
Gästrikland – Sotare med färskpotatis
Sotare är en halstrad, saltad strömming som tillagats med ryggbenet kvar. Det äts ofta på knäckebröd, men i Gästrikland ska sotare ätas med färskpotatis.
Halland – Långkål med skinka
Långkål är ett vanligt inslag på Halländska julbord. Långkålen består av grönkål som kokats upp i spadet från skinkan, stekts i pannan och sedan kokats samman med grädde.
Hälsingland – Hälsingeostkaka
Många förknippar ostkaka med Småland, men i Hälsingland är ostkakan faktiskt också ett traditionellt inslag. Till skillnad från den småländska ostkakan tillagas hälsingeostkakan utan både ägg och mandel och serveras med ett täcke av saffran.
Härjedalen – Röding med flötgröt
Röding är en relativt vanlig fisk som de flesta har koll på, men flötgröt vet nog inte alla vad det är. Flötgröt kokas på grädde och vetemjöl och serveras gärna till fisk.
Jämtland – Älgstek med murklor
Att det är just älg som ingår i Jämtlands landskapsrätt är inte så konstigt, eftersom älgen är nämligen Jämtlands landskapsdjur.
Lappland – Souvas Pirko
Souvas är lätt rökt och saltat renkött som serveras i tunna skivor.
Medelpad – Tjälknöl
Tjälknöl är en rätt som ursprungligen kommer från Norrland. Den består av djupfryst kött, oftast älgkött, som sedan tillagats i ugnen.
Norrbotten – Pitepalt
Pitepalten är tillagad av rå, malen potatis som blandats med mjöl och salt för att bilda en smet. Sedan formas smeten till bollar som man fyller med något, oftast fläsk. Sedan kokas bollarna i vatten och serveras sedan med lingonsylt!
Närke – Skomakarlåda
Skomarkarlådan är en klassisk husmansrätt som består av stekt biff som serveras med potatismos och sås.
Skåne – Äggakaka
En tratidionell skånsk rätt är äggakakan, vilket är en rätt som liknar ugnspannkakan på många sätt. Den serveras oftast med stekt fläsk och lingon.
Småland – Småländsk ostkaka
Den småländska ostkakan är en favorit i många svenska hem, inte bara i småländska.
Södermankand – Sorundatårta
Sorundatårtan kommer, precis som namnet antyder, från Sorunda som är en ort i Nynäshamns kommun. Sorundatårtan består av en mördeg och av plommon- eller äppelmos. Oftast har tårtan en fantastiskt vacker dekorering, vilket är ett tydligt kännetecken för tårtan.
Uppland – Ångbåtsbiff
Ångbåtsbiffen är en rätt bestående av biff och stekt lök. Rätten fick sitt namn just för att den oftast serverades på ångbåtar.
Värmland – Nävgröt med fläsk och lingon
Den värmländska nävgröten görs på skrädmjöl och enligt tradition ska den serveras med fläsk och lingonsylt. Kuriosa: Nävgrötsakademien i Torsby har utnämnt den 10 september till nävgrötens dag!
Västerbotten – Västerbottenpaj
Västerbottenostens karaktäristiska smak gör sig väldigt bra i Västerbottens landskapsrätt – västerbottenpajen. Pajen passar lika bra till lunch, middag och till buffébordet.
Västergötland – Grynkorv med stuvade bönor
Den västergötska grynkorven är en tjock, orökt korv som består av korngryn, fläskkött och olika kryddor. I den västergötska landskapsrätten bör grynkorven serveras med stuvade bönor.
Västmanland – Mälargös med pepparrot
Mälargös med pepparrot är en smakrik och vacker fiskgryta som är tillagad på gös, grädde, citron och pepparrot.
Ångermanland – Surströmmingsklämma
Surströmming är ingenting man kan äta i hemlighet, eftersom lukten ofta sprids långväga. I den ångermanländska landskapsrätten äts surströmming på tunnbröd tillsammans med skivas potatis, gräddfil och hackad rödlök.
Öland – Öländska kroppkakor
De öländska kroppskakorna ser ut som gul/grå bollar som består av en deg på potatis, och inuti bollarna finns det fläsk, lök eller någon annan fyllning.
Östergötland – Raggmunk med lingon
Raggmunk är en blandning mellan rårakor och pannkakor. I raggmunken blandas riven potatis med mjölk, mjöl och salt till en smet som sedan vändsteks i tunna plättar.