10 saker du kan använda rosmarin till i din matlagning

pork belly dish

Rosmarin är en mångsidig ört som kan tillföra god smak och arom till ett brett utbud av rätter. Oavsett om du använder färsk eller torkad rosmarin finns det många sätt att använda denna ört i din matlagning. Här kommer vi att ge förslag på 10 saker som du kan använda rosmarin till i din matlagning
 
1 Helstekt kyckling eller kalkon
Ett klassiskt sätt att använda rosmarin i matlagning är i en stekt kyckling eller kalkon. Lägg bara några kvistar färsk rosmarin inuti fågeln innan du steker den eller strö torkad rosmarin över skinnet före tillagning.
 
2 Olja eller vinäger med rosmarin
Olja eller vinäger med rosmarinsmak ger en fantastiskt smak till sallader, marinader och andra rätter. För att göra din egen rosmarin-infuserade olja eller vinäger, värm helt enkelt upp olja eller vinäger i en kastrull tillsammans med några kvistar rosmarin. Låt svalna och sila sedan ur rosmarinen.


3 Gör örtsmör
Kombinera mjukt smör med hackad färsk rosmarin och en nypa salt för att göra ett smakrikt örtsmör. Använd den på bröd, smält över grönsaker eller till såser.
 
4 Soppor och grytor
Rosmarin tillför en djup smak till soppor och grytor. Lägg bara till några kvistar färsk rosmarin i grytan under tillagningen eller strö över torkad rosmarin efter smak.
 
5 Rostade grönsaker
Rosmarin kan också användas när du  rostar grönsaker såsom potatis, morötter och squash. Vänd grönsakerna med olivolja, salt och torkad rosmarin innan du rostar dem i ugnen.
 
6 Gör infuserad honung
Att infusera honung med rosmarin kan skapa en unik och läcker smakkombination. Värm helt enkelt honung i en kastrull med några kvistar färsk rosmarin, låt honungen sedan svalna och sila ur rosmarinen.
 
7 Kryddkött
Rosmarin passar bra med en mängd olika kött såsom lamm, nötkött och fläsk. Gnid in en blandning av hackad färsk rosmarin, vitlök och olivolja i köttet före tillagning och du får en fantastisk smak på din rätt.
 
8 Ört-infuserat salt
Blanda torkad rosmarin med havssalt för att skapa ett smakrikt örtsalt som du kan använda för att krydda en mängd olika rätter.
 
9 Använd i marinader
Rosmarin kan användas i marinader för kött, grönsaker eller tofu. Blanda hackad färsk rosmarin, vitlök, citronsaft och olivolja för att göra en läcker marinad.
 
10 Gör rosmarinfocaccia
Focaccia är en typ av italienskt bröd som smaksätts med örter och olivolja. Toppa degen med färsk rosmarin och olivolja innan du gräddar den för ett gott och väldoftande bröd.
 
Sammanfattningsvis är rosmarin en mångsidig ört som kan användas på en mängd olika sätt i din matlagning. Från att krydda kött, till att smaksätta oljor och vinägretter. Ja det finns många sätt att införliva rosmarin i din matlagning. Experimentera med olika tekniker och känn den utsökta smaken och aromen som rosmarin kan tillföra i dina rätter.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer