fbpx

Då är det säsong för olika svampar

Hösten är här och det är dags att ta fram svampkorgen och bege sig ut i skogarna. Kantareller kan man hitta redan i juni och juli, men de flesta svamparna plockas i augusti till oktober. Om det har kommit rikligt med regn under en period, kan man med fördel vänta ett par veckor efter regnet och sen gå ut och plocka – då har svamparna börjat sticka upp och synas i skogen. Kvaliteten på svampen blir också bättre när svampen har fått vätska.

Vad ska man tänka på när man ska ut och plocka svamp? Välj gärna en molnig dag för svampplockningen. Förutom att det är skönare att gå i skogen när det inte är alltför hett, så sägs det vara lättare att hitta svampen en mulen dag eftersom solljuset gör att svamparna syns sämre.  

Om du en gång har hittat ett bra svampställe så kan du återvända dit år efter år. Svampen kommer nämligen tillbaka. Svampen bör plockas i en korg, och inte i en plastpåse. I korgen får svampen luft och håller sig fräschare tills du kommer hem. 

Skogens guld

Kantareller kallas skogens guld och det kanske inte är så konstigt. De är enkla att känna igen och har en tydlig och klar orangegul färg. Kantarellen är en god matsvamp och ett säkert kort – det finns nämligen inte någon oätlig eller giftig svamp som liknar den. Även de som är ovana att plocka svamp har lätt att känna igen en kantarell. Har du hittat en kantarell så är dessutom sannolikheten hög att du hittar flera på samma ställe. Det gäller faktiskt de flesta svampar. Har du hittat en svamp – oavsett om den är ätlig eller inte – så är det värt att stanna till och titta noga i närområdet. Kanske hittar du en delikat matsvamp precis intill. Kantarellen är den svamp som man kan hitta allra tidigast på säsongen, så tidigt som i juni. Men det är inte försent att hitta kantareller – de kan finnas i skogen långt in på senhösten.

Höstkantarell eller trattkantarell

Senare på säsongen är det möjligt att hitta den bruna höstkantarellen. Den är ofta lite mindre i storleken jämfört med den gula kantarellen, men är precis som kantarellen, en mycket god matsvamp. Du känner igen höstkantarellen på den gula, tunna foten och bruna hatten. Trattkantareller är supergoda att steka som de är eller torka och använda i höstens alla grytor och långkok. Se bara upp så att du inte förväxlar trattkantarellen med toppig giftspindling. Det är en brun svamp som, precis som trattkantarellen, trivs i mossig barrskog. Skillnaden mellan trattkantarellen och toppig giftspindling är foten – det gifta svampen har en brun, lite tjockare fot än trattkantarellen. Så se alltid till att den svamp du plockar har en tunn, gul fot.

Karljohanssvamp

Den kanske godaste matsvampen är stensoppen karljohan. Den trivs i löv- och barrskog och kan plockas mellan juli och september. Du känner igen karljohanssvampen på dess tjocka vita eller ljusbruna fot, bruna välvda hatt och dess gula undersida – som påminner om tvättsvamp. Karljohanssvamp är dessutom säker att plocka, eftersom i princip alla soppar i skogen är ätliga. Lyckas du få tag på en karljohanssvamp är den perfekt att göra sås eller stuvning på. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer