fbpx

Därför ska du äta ägg

Ägg är billiga, näringsrika och mättar bra. Dessutom kan ägg varieras i oändlighet. Men varningsflaggor har ibland hissats för äggens kolesterolinnehåll. Vad gäller egentligen?

Lätt att variera

Ägg används ofta i bakning, och är ett bra bindemedel i till exempel pannkakor, paj,  köttbullar och vid panering. Kokta ägg mättar bra till frukosten, och är lätta att ta med på utflykt eller som mellanmål, och ägghalvor med olika tillbehör har sin givna plats på våra smörgåsbord. Hackade ägg gör sig utmärkt i mättande röror. En omelett är perfekt för att använda rester från andra måltider. Pröva gärna att göra en shakshouka, en gryta från mellanöstern med pocherade ägg. Eller gör mexicanska huevos rancheros till helgbrunchen – recept hittar du i slutet av artikeln. 

En riktig näringsbomb

Ägg är rikt på protein och innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. När du äter ägg får du också i dig vitamin A, B1, B2, B3, B6, B9 (folsyra som är så viktig för gravida), B12, D, E, K, och dessutom fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, magnesium, selen och zink. 

Flera kemiska föreningar, i både vitan och gulan, har antioxidativa egenskaper. Några av dem motverkar ögats åldrande genom att skydda mot fria radikaler. Ägg innehåller också kolin, som behövs för att nervcellers kommunikation ska fungera. 

Ät både gulan och vitan

Bland framför allt kroppsbyggare har det spridits en idé om att man ska äta bara vitan, för att det är där proteinet finns, medan gulan innehåller mycket fett. Men proteinet finns i både gulan och vitan, och gulan är den del som innehåller mest vitaminer och mineraler. Ett normalstort ägg på 55 gram, innehåller cirka 5 gram fett, och huvudsakligen bra fett. För den som är orolig över kalorierna kan det vara klokt att försöka kapa fettet i en annan källa med mindre näring – eller förlänga promenaden något. 

Vitan innehåller det mesta av äggets vitamin B2, medan gulan ger vitamin A, B2, B12, D, E, K samt folat, fosfor, järn, jod och zink. Både gulan och vitan innehåller B3, kalium, magnesium och selen.

Hur är det med kolesterol då?

Ägg innehåller en relativt hög halt av kolesterol, men friska personer har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när de äter mat som innehåller kolesterol. 

Det finns personer som har störd kolesterolomsättning, så kallad familjär hyperkolesterolemi, som gör att mängden kolesterol i maten kan behöva begränsas. Det gäller inte mer än 0,2–0,5 procent av befolkningen. Kontakta din vårdcentral om du är orolig.

Huevos rancheros

Om du vill göra en än matigare variant kan du blanda ned till exempel bönor eller en kryddstark korv. 

Du behöver:
1 gul lök
1 röd chili
1 grön paprika
1 msk olja
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1 citron
salt
vitpeppar
strösocker
1 ½ tsk oregano
4 ägg
4 tortillabröd

Gör så här:
Skölj, dela och kärna ur chilifrukten. Hacka löken, paprikan och chilifrukten fint. Fräs alltsammans i olja tills det mjuknar, och tillsätt de krossade tomaterna. Pressa citronen och tillsätt saften i röran. Salta, peppra och sockra efter smak, och smula ned oregano. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme i cirka 30 minuter. 

Knäck försiktigt ett ägg i en skål, och häll det försiktigt på toppen av grytan där det får pocheras. Gör likadant med de övriga äggen. 

Stek hastigt tortillabröden. Lyft försiktigt upp äggen och placera i mitten av bröden, med tomatröran runt om. Servera genast. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer