De dolda farorna med att äta potatis och varför de är giftiga

giftig potatis

Potatis är ett viktigt inslag i många kostvanor, men har du någonsin tänkt på att den kan vara farlig? Den vanliga potatisen är en förvånansvärt giftig växt, och dess giftiga egenskaper kan orsaka allvarliga hälsoproblem om den konsumeras i stora mängder. Det finns vissa potatissorter som är giftigare än andra, och det är viktigt att känna till fakta om de dolda farorna med att äta potatis. De gifter som finns i potatis kan orsaka matsmältningsstörningar, kräkningar och till och med förlamning. Att känna till de potentiella riskerna med att äta potatis kan hjälpa dig att göra hälsosammare matval och hålla dig borta från potentiella förgiftningar. Fortsätt läsa för att få veta mer om de dolda farorna med att äta potatis och varför de är giftiga.

Hur man identifierar giftig potatis

Potatis ingår i familjen Solanaceae, som också omfattar tomater, auberginer, paprika och andra vanliga grönsaker. Skillnaden mellan giftig och giftfri potatis ligger i de halter av alkaloider och glykoalkaloider som finns i varje växt. Alla medlemmar av Solanaceae-familjen har glykoalkaloider, men endast ett fåtal har också alkaloider. Det finns två typer av glykoalkaloider: -Amyloid – β-Hemolytisk Alla delar av potatisplantan, inklusive stam, blad och groddar, innehåller dessa gifter. Mängden glykoalkaloida toxiner i varje planta varierar beroende på vilken jord plantan växte i, hur mycket solljus plantan fick och andra miljöfaktorer. För att identifiera giftiga potatisar kan du undersöka potatisens skal och avgöra om det finns några tecken på skador eller rötning. Om en potatis har en grön nyans eller verkar missfärgad är det bäst att undvika att äta den. Potatis som växer gröna groddar eller har groddar som kommer ut ur toppen bör också kastas, eftersom de kan vara förorenade med en giftig alkaloid som kallas solanin.

Effekterna av att äta giftig potatis

Den vanligaste effekten av giftig potatis är matsmältningsstörningar, som kan orsaka illamående, kräkningar och diarré. Det är alkaloiderna i potatisen som orsakar dessa matsmältningsbesvär, och de kan också orsaka huvudvärk, muskelspasmer, hjärtklappning och yrsel i sällsynta fall. I extrema fall kan potatis till och med orsaka förlamning, särskilt hos barn och äldre som har ett svagare immunförsvar. Det är glykoalkaloiderna i potatisen som orsakar de största problemen, och de är skadliga även när potatisen bakas eller kokas eftersom de inte förstörs under tillagningsprocessen. Det är viktigt att notera att det inte finns någon standardnivå för potatisens giftighet, varför det är viktigt att övervaka sitt intag av potatis och undvika att äta dem i stora mängder. I allmänhet bör barn inte äta mer än 1 kg potatis per vecka, medan vuxna bör undvika att äta mer än 2,2 kg potatis per vecka..

Gafflar på ångad och skivad potatis.

Tips för att undvika potatisförgiftning

Det är bäst att undvika att äta potatis som ser ut att ruttna eller som har gröna färger eller knölar. Det är också en bra idé att undvika att köpa potatis som har skott eftersom de kan vara mer giftiga. Det är bäst att undvika att äta potatisens skal helt och hållet eftersom det innehåller höga halter av solanin och andra giftiga alkaloider. Skalet på potatisen är också svårare att smälta för magen, så det är bäst att utelämna det. Potatisen smakar bäst bakad eller kokt utan skal, och den kan också ångas, mosas eller göras till pommes frites. Det är viktigt att övervaka ditt intag av potatis för att undvika eventuella hälsoproblem, men det är också viktigt att använda gott omdöme när du äter potatis.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer