fbpx

Det här kan du göra med nypon

Hösten är här och buskarna lyser röda av nypon. När jag var liten fick jag lära mig att man inte ska plocka nypon för att de innehåller klipulver. Det stämmer förvisso, men utanför klipulvret finns nyponfrukt som går att använda till mycket. Här har vi samlat några enkla recept.

Torkade nypon

Nypon kan skördas från augusti och framåt under hela hösten. Vissa nypon går även att plocka under vintern. En del nyponbuskar har taggar, så ta med handskar när du beger dig ut i busken. Torkade nypon är supergoda att ha i frukostfilen, men också goda att äta som “snacks”. Dela 1 liter nypon på mitten och gröp ur kärnorna. Placera ut på en ugnsplåt och torka på så låg värme som möjligt (högst 80 g) i 12 timmar. Rör vid ett par tillfällen och öppna luckan för att släppa ut fukt. När nyponen har torkat tar du ut plåten och låter svalna. Förvara de torkade nyponen i en lufttät burk.

Ett tips är att mixa de torkade nyponen i en kraftig mixer (typ en kaffebönsmixer) till pulver. Pulvret går att göra nyponsoppa på eller att använda som smaksättning i bakning.

Nyponmarmelad

När du har torkat nyponen kan du göra marmelad på dem. Koka upp 2 dl torkade nypon med 7 dl vatten och saft och skal från 1 citron. Tillsätt 5 dl syltsocker och koka i 10 minuter. Skumma av och låt sedan svalna något. Häll upp i varma, rena glasburkar.

Marmeladen går också att göra på färska nypon. Då behöver du 4 dl färska nypon som du delar, rensar från kärnor och sedan hackar i bitar. I övrigt är receptet detsamma som ovan. Om du vill få en något sötare smak på marmeladen kan du tillsätta en vaniljstång (pulvret), eller 1 tsk vaniljpulver, till koket. En burk nyponmarmelad är en perfekt gå bort-present.

Nyponsoppa

Nyponsoppa är kanske det första man tänker på när man hör ordet nypon – och det går faktiskt enkelt och snabbt att göra själv. Först gör du ett nyponmos som du lätt kan frysa in. För nyponmos till 8 portioners nyponsoppa behöver du 1 liter nypon. Skölj noga och lägg nyponen hela, täckta i vatten, i en kastrull. Koka upp nyponen och låt sjuda i 20 minuter. Passera nyponen och späd med kokvattnet till en mjuk puré.

När det är dags att göra nyponsoppan, kokar du upp 4 dl nyponpuré med 12 dl vatten och 2,5 dl socker. Låt koka kraftigt och skumma av kontinuerligt. Blanda 3 msk potatismjöl med 1 dl vatten och red soppan med potatismjölsblandningen. Servera med mandelbiskvier och vispad grädde.  

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer