Så ska du äta för att stärka skelettet

På 80-talet överöstes vi med kampanjen att mjölk ger starka ben. Stämmer det, eller är det något annat man bör äta för att orka länge? Vi reder ut begreppen.

Det viktiga för att må bra och stärka kroppen är att röra på sig. Försök att få vardagsmotion. Kanske du kan gå av bussen en hållplats tidigare eller välja trapporna istället för hissen. Förutom träning så spelar kosten en stor roll för vårt välbefinnande. Här kommer några tips på hur du ska tänka för att få i dig rätt mat.

Mejeriprodukter

För ett starkt skelett behövs mineralen kalcium och D-vitamin, och det stämmer att mejeriprodukter innehåller mycket kalcium. Om du inte tycker om att dricka mjölk, så ta en ostskiva på smörgåsen eller ät en skål med yoghurt till mellanmål.

Grönsaker, frukt och bär

Frukt och grönt innehåller mycket vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att bli stark. Variera tillagningssätt. Genom att ångkoka eller woka grönsakerna behåller du mycket av nyttigheterna – när du kokar grönsakerna följer mycket av näringsämnena med vattnet du häller av. Grönsaker som är särskilt bra för skelettet är spenat, kål och kålrot. De innehåller nämligen mycket kalcium. Här hittar du ett enkelt recept på spenatsoppa med ägghalvor.  

Nötter och frön

I nötter finns ämnet kalium som hjälper kroppen att ta upp kalcium från maten. Nötter är också rika på protein som behövs för att stärka musklerna i benen. Frön är också bra för kroppen, och det finns flera olika frön som innehåller omega-3, till exempel linfrön, pumpafrön och chiafrön. Chiafrön innehåller dessutom en stor mängd kalcium. Ett enkelt recept på chiapudding hittar du här. Äter du en tallrik yoghurt toppad med nötter och frön så får du i dig en stor del av det kalcium du behöver under dagen.

Fet fisk och ägg

Fet fisk är rik på D-vitamin och innehåller dessutom kalcium och omega-3. Till fet fisk hör lax, sill och makrill. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk två till tre gånger i veckan och att vi bör variera mellan feta och magra sorter. Tänk också på att titta efter fiskens miljömärkning. Ägg är både gott och nyttigt för kroppen. Äggvitan innehåller proteiner och i äggulan finns fetter och kolesterol. Dessutom är ägg en rik källa av vitaminer och mineraler. Hur du lyckas koka det perfekta ägget, kan du läsa om här.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer