fbpx

Så kokar du det perfekta ägget – varje gång

Ett perfekt kokt ägg till frukost är en svårslagen start på dagen. Men hur gör du då för att få ägget precis som du vill ha det? Koktiden varierar beroende på om du vill ha ägget löskokt, medelkokt eller hårdkokt. Tiden beror också på om du lägger äggen i kallt vatten och kokar upp, eller om du lägger dem direkt i sjudande eller kokande vatten.

Så länge ska äggen kokas

Ägg kan kokas på två olika sätt. Om du lägger äggen i en kastrull med kallt vatten och sedan kokar upp, ska du börja ta tid när vattnet väl börjar koka. Koka upp utan lock, och låt vattnet precis täcka äggen. Löskokta ägg ska koka i 2-3 minuter, medelkokta ägg i 5-6 minuter och hårdkokta ägg i 8-9 minuter.

Väljer du istället att koka upp vattnet innan du lägger i äggen, så ska du sänka ner halva ägget i det kokande vattnet några sekunder först, innan du sänker ner hela ägget, annars kan ägget lätt spricka. Vill du ha löskokta ägg ska äggen ligga i 4-5 minuter, medelkokta ägg behöver 8-9 minuter på sig att bli klara och hårdkokta ägg kokas i 10-11 minuter.

Tänk på att koktiden kan variera beroende på vilken spis du har. Om du har en induktionsspis, där det går snabbt att koka upp vatten, kan du behöva lägga på någon minut på tiden. Har du istället en gammal spis som tar lång tid på sig att koka upp vattnet, så kan tiden istället behöva kortas ner.

Lägg de kokta äggen i kallt vatten

Medelkokta och hårdkokta ägg kan du med fördel lägga i kallt vatten efter att du har kokat dem. Då svalnar de snabbare och äggen slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att äggen blir precis som du vill ha dem. Undantaget är löskokta ägg som istället ska ligga till sig i rumstemperatur för att värmen ska jämnas ut och ägget ska få en rinnande gula och halvfast vita.

Kallt kranvatten fungerar alldeles utmärkt för att kyla ner äggen

Undvik spruckna ägg

Det finns några knep för att minska risken för att äggen spricker. Ta gärna fram äggen i rumstemperatur en stund innan de ska kokas, så att de inte läggs direkt från kylskåpet ner i kokande vatten. Det bästa tillagningssättet för att undvika att äggen spricker är att lägga de i kallt vatten som du kokar upp. Om du ändå väljer att koka upp vattnet först och sedan lägga i äggen, bör du picka hål i äggen innan du lägger dem i kastrullen.

Hur föredrar du dina ägg?

Löskokta, hårdkokta eller någonstans mitt emellan. Hur vill du att ditt ägg ska vara kokt? Kokt ägg kanske inte är din grej, och du föredrar stekta eller pocherade ägg? Berätta det gärna för oss i kommentarerna!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer