fbpx

Det franska kökets fem grundsåser – såserna du bara måste känna till!

Fransmännen är kända för sitt kök och deras fem grundsåser används flitigt i otaliga maträtter. Har du kläm på vilka de fem grundsåserna är och vilka rätter de passar till?

Béchamel

Den här vita grundsåsen, redd på mjölk är en riktig klassiker. Bechamelsåsen är den vita såsen i lasagne som ger en härlig krämighet till köttfärssåsen (eller ett vegetariskt alternativ), lasagneplattor och ost. Den passar även bra till torsk med ägg och i olika gratänger. Den här såsen är busenkel att göra. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjöl och tillsätt mjölk under omrörning. Det är viktigt att vispa hela tiden, eftersom mjölk annars lätt bränds vid. Smaka av med salt och peppar.

Hollandaise

Hollandaisesåsen är en riktig klassiker till fisk. Såsen är lite mer komplicerad att tillreda än bechamel och espagnole, men det är väl värt mödan. Även här börjar man med att smälta smör i en kastrull. Skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret. Koka upp vatten och sätt en bunke över som ett vattenbad. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i bunken ovanpå kastrullen. Vispa äggblandningen tills den blir krämig. Ta av bunken och vispa ner det klara smöret i äggblandningen tills den börjar tjockna. Här är det viktigt att äggblandningen och smöret har samma temperatur, och smöret ska droppas i. Ha inte för bråttom. Hollandaisen passar, förutom till fisk, utmärkt till grönsaksrätter, till exempel sparris. Det är också en av ingredienserna i ägg benedict.

Espagnole

Espagnolesåsen är en brun grundsås. Huvudingrediensen är mörk köttbuljong som reds med smör och vetemjöl. Har man tid och möjlighet görs såsen med fördel på hemgjord köttbuljong, men annars går det bra att använda buljongtärning eller flytande buljong. Även här smälts smöret i kastrull, för att sedan pudra över mjöl och därefter tillsätta köttbuljongen under omrörning. Koka brunsåsen i minst 5 minuter så att mjölsmaken försvinner. Genom att tillsätta grädde till såsen, får du en klassisk gräddsås som passar utmärkt till hemgjorda köttbullar.

Sauce tomate

Här kan man sätta ambitionsnivån så att den passar den tid man har till förfogande och ingredienser i kylskåpet. En enkel tomatsås kan göras på tomater, salt, buljong och örter. Tillsätt gärna även en nypa socker för att balansera upp tomatens syrlighet. En fransk tomatsås – som är lite mer komplicerad – innehåller gul lök, morötter, rotselleri, persilja, fläsksvål, smör, vetemjöl, buljong, tomatpuré, lagerblad, timjan, vitlök, socker, salt och vitpeppar. Sauce tomate passar utmärkt till pasta eller grillat kött.

Klicka på bilden för att läsa om 5 recept som har krossade tomater som bas!

Velouté

Velouté betyder sammetslen på franska och härstammar från franskans ord för sammet, “velour”. Den här såsen görs på ljus buljong. Buljongen kokas på till exempel fågel, kalv, höna eller grönsaker, och reds sedan med smör och mjöl. Den här lena såsen passar perfekt till kalv-, fläsk- och kycklingrätter.

Dessa fem grundsåser kan dessutom kombineras med ytterligare kryddor, örter och annan smaksättning för att skapa fantastiska tillbehör till såväl de klassiskt franska rätterna, som svensk husmanskost. Prova dig fram. Bon appetit!

Är det någon av dessa såser som är en liten favorit hemma hos dig, eller har du någon annan sås du vill tipsa om? Använd gärna kommentarerna och berätta om dina favoriter!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer