fbpx

Sätt din egen surdeg och skapa en snackis i fikarummet eller hemmet

Det kan ta tid och vara lite svårt i början att baka sitt eget surdegsbröd, men det är värt mödan. När du väl har fått igång din surdeg kan du mata degen och baka på samma grund om och om igen. Du kan också dela med dig av din surdeg och låta någon annan baka på din surdegsgrund.

Hur kommer jag igång?

En surdeg består av endast mjöl och vatten. Använd gärna två eller tre olika mjölsorter i din surdeg, då ökar chansen att du får en levande bakteriekultur. Blanda till din surdeg i en ren glasburk som rymmer 5 dl. Undvika att diska burken med diskmedel, ställ den istället i en varm ugn i några minuter så blir den ren. Häll 1 dl ljummet vatten i burken och tillsätt 1 dl mjöl, en halv dl av två olika sorters mjöl eller en tredjedels dl av tre olika sorters mjöl. Rör om tills du får en trögflytande smet, tänk pannkakssmet. Förvara surdegen i rumstemperatur och låt locket på burken vara lite öppet så att luftens bakterier kan komma i kontakt med degen.

Vad händer sen?

När du har blandat till grunden för din surdeg lämnar du den för att vila. Kolla till degen efter en dag och se om det har bildats luftbubblor i den. Om du ser luftbubblor så har du lyckats – degen lever. Då är det dags att mata den, men bli inte orolig om processen inte har kommit igång, det kan ta ett par dagar. När bubblorna är där matar du surdegen med ytterligare 1 dl vatten och 1 dl mjöl, efter ditt önskemål. Rör om igen och förvara fortsatt med locket lite på glänt och i rumstemperatur.

Upprepa proceduren en tredje gång när du ser nya luftbubblor i din deg. För varje dag som du matar din surdeg kommer luftbubblorna att uppträda tidigare. En välmående surdeg brukar börja bubbla inom tre timmar från matning.  

Dags att baka ut

När du har matat din surdeg tre gånger, väntar du ytterligare en dag och sen är det dags att baka ut degen. Använd hälften av din surdeg och spara hälften för att mata och baka ut vid senare tillfälle. Blanda halva surdegen med 5 dl vatten och 12 dl mjöl. Knåda lätt och tillsätt 1 msk salt. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten. Nästa dag häller du ut degen på en mjölad bänk och delar den i två delar (för två limpor). Försök att behålla så mycket luft som möjligt i degen, forma bara lätt till limpor och lägg bröden med skarven nedåt. Låt jäsa under handduk i 1 timme. Grädda i ugnen i 220 grader i cirka 30 minuter. Låt svalna något, skär en skiva och bred med smör.

Har du bakat surdegsbröd någon gång, och har du några tips på metoder som fungerat för dig? Dela gärna med dig av det i kommentarerna. Om du vill läsa mer om bröd rekommenderar vi artikeln allt du behöver veta om bröd.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer