Sparrissäsongen är här! Det här ska du tänka på när du väljer sparris i butiken.

sparris-pa-skarbrada-av-tra-som-ligger-pa-en-bla-duk

Grön sparris, vit sparris, sparris med hårda gröna knoppar, sparris med lila knoppar. Listan kan göras lång, och även om man kan tro att det är enkelt så är det nästan svårare att köpa bra sparris i butik än vad det är att köpa en bra avokado.

Sparrissäsongen börjar i maj och slutar i juni, vilket gör den relativt kort. Det betyder att ens fönster att äta riktigt god sparris blir litet. Du behöver dock inte oroa dig något mer, vi kommer nämligen lista 6 saker du ska tänka på när du väljer vilken sparris du ska köpa i butiken.

1. Den nedre delen av stammen är det första du ska titta på

När du ska välja sparris är det, precis som med avokado, ofta viktigt att försiktigt känna och klämma på den. Under Corona-tider kan detta kännande och klämmande vara någonting du vill undvika i så hög utsträckning som möjligt. Börja därför med att först titta på den nedre delen av stammen på sparrisen. 

Om den nedre delen av sparrisen ser rynkig ut och börjar få små veck så innebär det att den börjat torka ut och riskerar då att bli väldigt trådig när den blivit tillagad.

2. Ser knoppen okej ut?

Precis som med stammen så är knoppen en del av sparrisen som kan ge en bra visuell indikation på hur sparrisen faktiskt mår. Om knoppen börjat trubba till sig och förlorat sin spetsiga och kompakta topp innebär även det att sparrisen börjat torka ut. 

Om knoppen dessutom blivit helt brun innebär även det att sparrisen börjar förlora sin pigghet. En sparris med en synligt blöt och “geggig” knopp innebär ofta att sparrisen blivit kylskadad, och bör därför även då undvikas.

3. Lila eller grön knopp – det är frågan!

Beroende på vilken butik du handlar i, och vart i säsongen sparrisen befinner sig i, så är det inte ovanligt att du kommer stöta på sparris som inte bara har gröna knoppar – utan också lila knoppar. 

Det finns ingen av dessa som är bättre eller sämre än den andra, utan det är en ren preferens vad man själv föredrar. Lila sparris innehåller i regel mindre fibrer, vilket innebär att den inte har samma trådiga textur som den gröna sparrisen. Den lila sparrisen innehåller även lite mer naturligt socker än den gröna, vilket gör den sötare och lite nötigare i smaken.

sparris-med-lila-knoppar

4. Spänstig sparris är i regel trevligare att äta

Det här kan vara lite svårare att bara se, utan det kräver ofta att man rör vid sparrisen – och det är när du ska ta reda på om sparrisen är spänstig eller inte. En riktigt spänstig sparris har kvar mycket av sin vätska, och kommer därför att vara riktigt krispig och lent gräsig i smaken. När sparrisen är i det här skicket är den fantastisk att ha rå i en sallad.

5. Det spelar ingen roll om sparrisen är rak eller krokig

Även om det kan anses som mer estetiskt tilltalande så spelar det ingen egentlig roll om sparrisen är rak eller böjd – så länge som den uppfyller alla de kriterierna som nämnts ovan. Det enda som kan skilja är att böjda eller krokiga sparrisar brukar kunna vara lite smalare, vilket innebär att de kräver en kortare tillagningstid än tjock och rak sparris.

6. Slutligen; förvara sparrisen på rätt sätt.

Nu när du snart lyckats köpa den perfekta sparrisen så är det dumt om den förstörs genom att förvaras på fel sätt. Om du förvarar sparrisen på rätt sätt kan den dessutom klara sig i i 5-7 dagar innan den hinner bli dålig. 

I regel kan man säga att sparris bör förvaras ungefär på samma sätt som många typer av blombuketter. Skär av en centimeter av botten på sparrisen, ställ den i ett glas eller liten porslinskruka med vatten som du sen placerar i kylen. Se också till så att knopparna på sparrisen inte blir blöta. 

Om du väljer att inte ställa sparrisen i vatten så ska du inte skära bort den där centimetern i botten av sparrisen, utan då håller den bäst av att bara ligga i grönsakslådan i kylen. 

gron-sparris-i-vit-kruka-med-rod-och-vit-rosett-knuten-runt-krukan

Lycka till med sparrisköpandet!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer