fbpx

7 roliga och intressanta fakta om rädisan

Rädisan är en mångsidig växt som inte bara är väldigt god, utan den anses dessutom ha en hel del medicinska egenskaper som gynnar både din insida och din utsida. Tack vare dess friska smak fungerar den alldeles utmärkt att ha i sallader, såväl som att använda som ett nyttigt snack – dessutom är den väldigt kalorisnål.

Här kommer 7 intressanta fakta om en av våra favoriter; rädisan.

1. Människan har använt rädisan i flera tusen år

Rädisan har använts av människan i flera tusen år, och dess ursprung tros vara asien. Den förmodas ha funnits i europa sedan tideräkningens början, vilket går att jämföra med potatisen som anses “bara” ha funnits i europa i ca 500 år. Rädisans intåg till Sverige skedde på 1500-talet.

2. Börja odla nu och ät dina egna rädisor på midsommar

Efter att rädisan planterats börjar den ganska snabbt att växa, vilket gör den till en perfekt växt att odla för den som inte har mycket erfarenhet av odling sen tidigare. Tumregeln brukar vara att du kan skörda dina plantor 4 veckor efter att du sått dina frön.

3. Rädisan är ett kalorisnålt snack

Rädisan har en speciell, ganska kraftig och frisk men samtidigt len smaksammansättning som är svår att hitta i någon annan av de växter och grönsaker som vi ofta äter. Den innehåller dessutom bara ca 16 kalorier per 100 gram, vilket gör den till ett fantastiskt bra snack, framförallt om den doppas i något syrligt som till exempel gräddfil.

4. Den har trevliga släktingar

Rädisan tillhör släktet “Korsblommiga växter” vilket innebär att den är besläktad med bland annat kål och broccoli. Den är också besläktad med både Pepparrot och Wasabi.

5. Flera miljoner ton(!) odlas varje år

Rädisor äts över i princip hela världen, och man estimerar att det odlas ungefär 7 miljoner ton varje år, vilket motsvarar ungefär 2% av den grönsaksproduktion världen över.

6. Den anses ha flera medicinska egenskaper

Utöver att rädisan smakar fantastiskt anses den även besitta en hel del medicinska egenskaper. Bland annat sägs den;

  • Vara anti-inflammatorisk 
  • Kunna lindra magproblem och förbättra matsmältningen
  • Hjälpa till att rensa levern och njurarna från gifter
  • Rensa andningsvägarna
roda-radisor-i-buntar-pa-gron-matta

7. Rädisan har starka kopplingar till de egyptiska pyramiderna

Tillsammans med bland annat vitlök och lök tros rädisa ha använts som betalning till många av de slavar som byggde pyramiderna. Innan olivoljan blev ett fenomen använde egyptierna sig ofta av rädisolja istället.

Njut av rädisan!

Det är vår och sommaren är på gång, så vi på redaktionen uppmanar er varmt att njuta av denna fantastiska och mångsidiga grönsak!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer