fbpx

Mellanmål – här är de bästa recepten för dig som tränar

Behöver du fylla på med energi innan eller efter träningen? Här är tips på enkla, nyttiga mellanmål som är lätta att förbereda och som du kan med dig på språng.

Chiapudding

Chiapudding är enkelt att göra men bör vila över natten, så förbered dagen innan. Rör ihop 3 msk chiafrön, 2 dl mandelmjölk och 1 krm vaniljpulver. Låt stå i 10 minuter innan du rör om. Ställ in i kylskåp. Chiapuddingen går att äta efter ett par timmar i kylskåp, men den blir bäst om den får stå i kylen över natten. Toppa med frön eller granola för härlig “crunch”.

Proteinshake

Det är enkelt att göra sin egen proteinshake. Blanda 1 dl proteinpulver med 3 dl mjölk och 3 dl frusna bär – det blir supergott med blåbär, hallon eller jordgubbar. Mixa allt till en slät konsistens och häll upp. Har du tid att sitta ner så häll upp i ett trevligt glas och toppa med några färska bär. Ska du iväg direkt, så häll upp i glasflaska och drick i farten. Om du inte vill tillsätta proteinpulver i din shake, så går det bra att tillsätta något annat med hög proteinhalt, till exempel osaltat jordnötssmör, kvarg, havregryn eller chiafrön.

Smoothie

Smoothie går snabbt att göra och innehåller många nyttigheter. Min favorit är en grön smoothie som du enkelt gör på 3 kiwi, en näve spenat och 1,5 dl apelsinjuice. Det blir en riktig vitaminbomb rik på C-vitamin och järn. Om du vill ha en nyttigare variant så använd färskpressad apelsinjuice utan tillsatser. För extra sting i din smoothie så blanda även ner en knivsudd färsk ingefära. Mixa din smoothie slät och häll upp i glas, eller glasflaska om du ska iväg.   

Ägg- och avokadosmörgås

Knäckebröd med ägg och avokado är ett bra och mättande mellanmål. I ägget finns flera nyttigheter som får dig att orka längre. Ägget innehåller bland annat antioxidanter, A- och D-vitamin, zink och riboflavin. Hur du ska koka ditt ägg på bästa sätt kan du läsa om här. Avokado innehåller omättat fett som hjälper kroppen att bygga celler och tillgodogöra sig vitaminer. Skiva avokadon som den är, eller mosa med en gaffel direkt på smörgåsen.

Kvarg

Kvarg har blivit populärt bland de som tränar eftersom kvargen innehåller mycket protein och lite fett. Om du vill ha en variant utan tillsatt socker så väljer du den naturella sorten. Smaksätt själv med äkta vaniljpulver och toppa med lite bär eller frukt.

Morötter

Är du på språng är det praktiskt att ha med sig ett par morötter i väskan. Morötter innehåller mycket fibrer som gör att du håller dig mätt länge och som dessutom har en positiv inverkan på mag- och tarmkanalen. Superbra mellanmål innan träningspasset!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer