fbpx

Så tar du hand om höstens äppelskörd

Har du trädgården full av äpplen eller har en bekant som gärna blir av med en kasse? Här är några tips på vad du kan göra med dina äpplen.

Baka en kaka

En perfekt efterrätt under hösten är äppelkakan. En snabb variant gör du med smuldeg. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och klyfta 5 äpplen. Lägg klyftorna i en bunke och blanda med 2 msk socker och 0,5 tsk kanel. Lägg klyftorna i en smord pajform. Knåda 125 g rumstempererat smör, 2 dl mjöl och 2 dl havregryn till en smulig deg. Fördela degen i formen och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter. Servera med vaniljsås. Här hittar du fler goda höstefterrätter.

Gör äppelmos

Eget äppelmos är supergott och enkelt. Skala och kärna ur 1 kg äpplen. Dela i klyftor. Lägg klyftorna i vatten så att de inte blir bruna. Koka upp klyftorna med 0,5 dl vatten. Rör hela tiden så att de inte bränns vid. När äpplena är mjuka tillsätter du 0,5 dl socker, och kokar upp igen. Mosa äpplena med en slev eller i matberedare. Häll i burkar. Ett tips är att värma glasburkarna i ugn en stund innan, då blir de rena och går inte sönder när det varma moset hälls i dem.

Konservera äpplena

Om du har mycket äpplen kan du konservera en del för att använda senare. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka upp med sockerlag och häll klyftorna i burkar. Fyll upp med sockerlag ändå upp och sätt på locket. De konserverade äpplena håller sig i ett år. Bara att ta fram när du behöver, eller varför inte servera de konserverade äpplena när de är varma med vaniljglass.

Torka äpplen i ugn

Torkade äppelringar är perfekta att ta med på utflykten eller att ha i filen. De är superenkla att göra, men tar lite tid. Skala och kärna ur äpplena. Skär de i 3 mm tjocka skivor. Sprid ut äppelringarna på en plåt med bakplåtspapper. Strössla kanel och florsocker över ringarna. Torka i ugn i 75 grader i 3-5 timmar. Öppna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut fukt.

Gör din egen must

En läcker gå-bort-present är en flaska egengjord äppelmust. Lägg äpplena i vattenbad och krossa till en grov gröt i en fruktkross. Lägg gröten i en äppelpress och pressa ur musten. Häll upp musten i en kastrull och hetta upp till 77 grader för att pastörisera den. Häll upp musten på varma, steriliserade flaskor. Se till att de sluter tätt. Mums!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer