Här är fiskarna du bör undvika om du bryr dig om miljön

Det är nyttigt att äta fisk, men att stoppa i sig en härligt tillagad fiskfilé är nödvändigtvis inte bra för miljön. Genom att veta vilken sorts fisk som går bra att äta, och vilken fisk du helst bör undvika, kan du vara med och bidra till en mer hållbar havsmiljö.

Fiskarna som du kan äta med gott samvete

Om gillar blåmusslor, havskräftor och krabba så kan du andas ut. Så länge blåmusslorna är odlade, och kräftorna och krabborna är burfångade, så är det skaldjur som går alldeles utmärkt att äta. På den “gröna listan” finns också ostron och pilgrimsmusslor som är odlade i Norge, och sill som är fångad i östra Östersjön eller nordöstra eller nordvästra Atlanten. När det gäller vildfångad fisk, så ska du hålla utkik efter KRAV- eller MSC-märkning. MSC står för “Marine Stewardship Council” och innebär att fisken är vildfångad från ett livskraftigt fiskebestånd, med minimal påverkan på havsmiljön. Torsk och sej med dessa märkningar går bra att äta.

Jätteräkor – även odlade – bör du undvika

Det har länge varit känt att jätteräkor är något som du absolut ska undvika. Det gäller faktiskt även miljömärkta, odlade jätteräkor. Varför är de så dåliga? Jo, odlingen av jätteräkor sker i stora bassänger i tropikerna där skogen skövlas för att bereda plats för räkodlingarna. Dessutom används dieselpumpar för att förse räkorna med friskt vatten, vilket förstör omkringliggande miljö. Så nästa gång du beställer sushi, be gärna att få byta ut jätteräkan mot avokado eller lax. Du kan läsa mer om jätteräkans miljöpåverkan här.

Torsk och tonfisk som saknar KRAV- eller MSC-märkning bör du också låta bli att köpa. Haj, svärdfisk och marulk bör du inte äta över huvud taget. När det gäller ål så bör den inte få komma med på julbordet i år. Även odlad ål ska man nämligen undvika i största möjliga mån.  

Hur är det med den odlade laxen från Norge?

Lax har blivit vardagsmat här i Norden, men att äta odlad lax från Norge är inte helt oproblematiskt. Odlad lax föds upp på fiskmjöl som tömmer haven på fisk på andra platser på jorden. Den odlade laxen kan också lätt smitta den vilda laxen med sjukdomar och parasiter. Ät därför den odlade laxen med måtta.

Om du är gravid

 Som gravid så gäller det också att hålla koll på vilken sorts fisk som kan innehålla höga halter av miljöföroreningar. Till dessa fiskar brukar man räkna abborre, gädda, gös och strömming. Försök därför att undvika dessa fisksorter så länge du är gravid.

Facebook Kommentarer