fbpx

Mat för det lilla köket – så lagar du riktigt god mat med bara två kokplattor

Har du ett litet kök eller är mitt uppe i en köksrenovering? Lugn, det går att laga god mat även med bara ett par kokplattor. Det handlar om att planera och förbereda maten i olika steg.

Mat som behöver svalna lagas först

Vissa råvaror mår bra av att stå till sig efter tillagning. Antingen behövs en lång tid för att maten ska svalna, eller så blir smakerna mer framträdande om grytan får stå en stund på eftervärme. Potatis är en typiskt sådan råvara som kan stå länge i kastrullen efter tillagning, om du har hällt av vattnet och satt på locket igen, innan måltiden. Det gäller även ägg och soppor.

Spenatsoppa med ägghalvor

Vill du ha en vegetarisk spenatsoppa räcker två kokplattor alldeles utmärkt. Om du vill ha knaperstekt bacon på toppen av soppan, så kokar du äggen i förväg och låter de svalna medan du steker baconen på en platta och lagar soppan på den andra. Hur du kokar det perfekta ägget kan du läsa om här. Till 4 portioner behöver du 500 g fryst hel bladspenat. Tina spenaten nästan helt och grovhacka den. Skala och finhacka 1 gul lök som du fräser tillsammans med spenaten i olja. Pudra över 2 msk vetemjöl och häll sedan över 1 liter vatten. Smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar i soppan och koka under lock i 10 minuter. Ta av soppan från plattan och rör ner 1 dl matlagningsgrädde. Smaka av med salt och peppar.

Torsk med vit sparris och hollandaisesås

Fisk med hollandaisesås är en riktig klassiker, som faktiskt går att laga på endast två kokplattor om man planerar sin matlagning. Börja med att koka potatisen, häll av vattnet och låt stå vid sidan av för att svalna. Till hollandaisesåsen behövs smält smör. Smält smöret i stekpannan som du ska steka fisken i sen. Skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret till såsen. På den andra plattan kokar du upp vatten i en kastrull till ett vattenbad. Fisken steker du på den första plattan i smöret som blev över från såsgrunden. Torsken ska stekas på hög värme i ungefär 2-3 minuter på varje sida för att få en fin yta. Lägg torsken vid sidan av och täck över med folie så att den håller värmen. Torsken ska ha en innertemperatur på 56 grader. Nu är det dags att fortsätta med hollandaisesåsen. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i bunken ovanpå kastrullen. Vispa äggblandningen tills den blir krämig. Ta av bunken och vispa ner det klara smöret i äggblandningen tills den börjar tjockna. Här är det viktigt att äggblandningen och smöret har samma temperatur, och smöret ska droppas i. Ha inte för bråttom. På första plattan steker du sparris på hög värme i ungefär 2 minuter. Servera torsken med kokt potatis, sparris och hollandaisesås. En riktig klassiker!

Visste du förresten att hollandaisesåsen är en av det franska kökets fem grundsåser? Här kan du läsa mer om de fem grundsåserna.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer