Finns det något godare än picklad rödlök till halloumiburgaren? Det är enkelt att pickla grönsaker själv och processen gör att de håller längre. Vi reder ut vad det är för skillnad mellan att pickla, konfitera och fermentera – och bjuder på några enkla recept.
Picklade grönsaker känner många till, men vad betyder egentligen att konfitera? Konfitering är en fransk tillagningsmetod och innebär att man kokar eller konserverar något i fett, oftast ankfett. När man konfiterar kött så blir det mörare och får en djupare smak. Fermentering innebär att man låter råvaran jäsa. Man kan till exempel fermentera vitkål till surkål eller mjölk till yoghurt. För att fermentera behövs ett fermenteringsset, som består av en glasburk med tillbehör som ser till att det hålls ett jämnt tryck inne i burken och säkrar lufttätheten. Att koka in är en gammal konserveringsmetod som är perfekt när du har skördat och inte har möjlighet att ta tillvara alla råvaror direkt.
Picklad rödlök
Det är busenkelt att göra egen picklad rödlök. Du behöver 2 röda lökar, som du skalar och skivar i tunna skivor. Koka upp 1 dl socker, 0,5 dl ättika och 1 dl vatten i en kastrull. När blandningen kokar så tar du av kastrullen från plattan och lägger i den skivade rödlöken. Låt svalna och rör om då och då. Den picklade löken som blir över efter middagen kan du lägga i en glasburk. Häll över lagen och förslut.
Fermenterad vitkål
Syrad vitkål går att göra utan fermenteringsset, men då krävs att man tittar till burken då och då. Riv 1 kg vitkål fint och blanda med 0,5 msk salt. Låt stå i rumstemperatur i en timme så att saltet drar ut vätskan. Massera med händerna så att vätskan släpper. Pressa ner blandningen i en glasburk så att inga hålrum uppstår. Lämna endast 2 cm luft upptill så att vitkålen har plats att fermentera. Smaksätt med 1 msk enbär. Låt burken stå mörkt i rumstemperatur. Öppna burken 2 gånger per dag för att lätta på trycket. När det inte längre pyser när du öppnar burken har syrningsprocessen lugnat sig och du behöver inte längre öppna burken. Efter 2 veckor i rumstemperatur kan du ställa in burken i kylskåp. Där håller den sig i minst en månad.
Inkokta äpplen
Inkokta äpplen är supergoda som dessert till glass eller vaniljsås. Koka en sockerlag på 1,5 liter vatten och 3 dl socker. Smaksätt gärna med en vaniljstång eller kanelstång. Skala och kärna ur 10 stora äpplen. Skär i klyftor. Lägg ner klyftorna i sockerlagen och låt sjuda i ett par minuter innan du tar av kastrullen från plattan och låter svalna. Lägg över äppelklyftorna i glasburkar och häll över sockerlagen och förslut med lock. Det går också bra att frysa in äpplena. Häll då över i fryslådor. Har du små, röda äpplen i trädgården kan du koka in dem hela. Det blir en vacker dekoration på bordet, eller som en fin gå-bort-present. Här kan du läsa mer om vad du kan göra med din äppelskörd.