Detta kan du göra med övermogen frukt!

Det händer ganska ofta att man glömmer att äta upp den frukt man köpt och plötsligt inser att den är övermogen och kommer att behöva kastas bort. Det kan kännas väldigt sorgligt att se alla dina vackra frukter gå till spillo. Oroa dig inte! Det finns flera sätt att använda övermogna frukter och förvandla dem till läckra godsaker.

Gör smoothies

Övermogna frukter är perfekta till smoothies eftersom de är mjuka och lätta att blanda. Skär helt enkelt upp dina frukter i små bitar, lägg dem i en mixer med lite mjölk eller yoghurt och mixa tills den är slät. Du kan också lägga till lite is, honung eller proteinpulver för extra smak och näring.

Baka en kaka

Övermogna frukter är bra att baka med då de är sötare och har en mjukare konsistens än helt färska. Du kan använda dem i en mängd olika bakverk, som kakor, muffins och bröd. Till exempel är mosade bananer en bra bas för bananbröd, medan övermogna persikor kan användas i en läcker persika-kaka.

Frys in för senare användning

Om du inte har tid att använda dina övermogna frukter direkt kan du frysa in dem till senare användning. Skär helt enkelt upp dina frukter i små bitar, lägg dem i en fryssäker behållare och förvara i frysen. Frysta frukter är perfekta för att göra smoothies på eller lägga i när du kokar havregrynsgröt.

Gör sylt eller gelé

Övermogna frukter är också perfekta att göra sylt eller gelé på eftersom de är sötare och smakrikare. Koka helt enkelt dina frukter med lite socker och pektin (ett naturligt förtjockningsmedel) och låt det puttra tills det tjocknar. Du kan också lägga till lite kryddor eller örter för extra smak.

Gör en fruktsallad

Övermogna frukter är bra att göra en utsökt fruktsallad på. Skär upp din frukt i små bitar, blanda ihop dem i en skål och tillsätt lite färsk mynta eller basilika för extra smak. Du kan också toppa din fruktsallad med lite yoghurt eller vispgrädde för ett sött och krämigt mellanmål eller efterrätt.

Sammanfattningsvis finns det flera sätt att spara övermogna frukter och förvandla dem till läckra godsaker. Oavsett om du gör smoothies, bakar, fryser in för senare användning, gör sylt eller gelé eller gör en fruktsallad kan du njuta av dina övermogna frukter och förhindra att de går till spillo. Så nästa gång du har några övermogna frukter, släng inte dem – var kreativ och förvandla dem till något gott istället! ????

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer