Att morötter är bra för hälsan är väl ingen nyhet, men visste du att ämnet alfakaroten, som finns rikligt i både pumpa och morötter, kan minska risken att dö i förtid med hela 39%? Det är kanske inte så underligt då att moroten har sin alldeles egna dag; Internationella morotsdagen, som infaller den 4 april. Här nedan kan du läsa lite om både moroten och om morotens dag.
Morotens dag
Morotens dag grundades redan 2003 för att sprida kunskap om rotfrukten och dess goda egenskaper. Sedan dess har firandet ökat i popularitet och under 2012 kunde siten www.carrotday.com rapportera om firande i bland annat Frankrike, Sverige, Italien, Ryssland, Australien, Storbritannien och Japan.
Moroten själv har en lång historia runt om i världen och odlades i Medelhavsområdet redan för 2000 år sedan. I Sverige är moroten idag en vanlig syn i en mängd recept som vi skulle kalla typiskt svenska, men moroten som den ser ut idag började faktiskt odlas här först på 1700-talet.
Nyttiga morötter!
Morötter innehåller stora mängder av ämnet alfakaroten, ett ämne som visat sig minska risken att dö i förtid med hela 39%, både i allmänhet, men också specifikt i hjärtsjukdomar, cancer eller diabetes. En stor amerikansk studie kunde visa på fördelarna med ämnet genom att studera ca 15 000 amerikaner i över 30 år och det uppmättes att ca tre fjärdedelar av allt alfakaroten som deltagarna fick i sig kom från just morötter. 2010 rapporterade SvD om studien och den finns att läsa i sin helhet här.
Alfakaroten används dock inte i tillskott eller vid berikning av andra livsmedel och därför finns det bara ett sätt att få i sig ämnet; genom att äta frukt och grönsaker. Enligt Irene Matson, nutritionist på Livsmedelsverket, handlar det troligen om hur många olika ämnen i råvaran (t.ex. moroten) arbetar ihop för att skapa den hälsosamma effekten som alfakaroten tycks ha på den mänskliga kroppen, något som är svårt att återskapa i ett vitaminpiller där man väljer ut och renframställer ett fåtal ämnen.
Myten om moroten
Man brukar ju säga att morötter förbättrar synen; du har väl aldrig sett en kanin med glasögon? Men faktum är att morötter i sig inte gör något alls för den som redan har bra syn. Däremot kan brist på A-vitamin påverka synen negativt och att äta morötter, vilka är rika på A-vitamin, kan hjälpa att återställa vitaminbalansen i kroppen och förhindra att synen förvärras ytterligare.
Ryktet om att morötter skulle göra synen bättre härstammar från tiden för andra världskriget då det brittiska flygvapnet lyckades skjuta ned flera tyska bombplan trots att de anföll mitt i natten. För att förvirra tyskarna så spred det brittiska flygvapnet ett rykte om att den plötsliga träffsäkerheten berodde på att deras piloter genom en morotsrik diet plötsligt fått mycket bättre mörkerseende. Sanningen var förstås något helt annat, ryktet spreds för att dölja den verkliga orsaken till succén – radarn. Oavsett huruvida tyskarna trodde på ryktet eller inte så levde myten kvar; morötter är bra för din syn, men som vi nu vet – också för mycket annat.
Inkludera morötter i vardagen
Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna ska äta ca 500 gram frukt och grönt om dagen, och det är rekommenderat att ungefär hälften av grönsakerna är “grova”, som t.ex. morötter, broccoli och vitkål. Färskt eller fryst spelar mindre roll!
Moroten är en tacksam grönsak eftersom den kan ätas lite hur som helst, den kan ätas hel, riven i t.ex. sallader, mixade till soppa eller skivade i en gryta, eller kokta som en helt egen rätt. Den kan också inkluderas i juicer eller bakverk – som i den populära morotskakan.
Det är helt enkelt upp till dig att testa dig fram för att hitta det du själv gillar. Kanske kan du blanda in lite rivna morötter i pannkakssmeten, eller i en deg till matbröd.