Grekisk, turkisk och rysk yoghurt – vad är skillnaden?

Naturell yoghurt är mättande och supergod. Det finns olika sorter i livsmedelsbutikerna och det är inte alltid lätt att skilja grekisk-, turkisk- och rysk yoghurt ifrån varandra. De säljs alla i små hinkar med tjock, krämig yoghurt inuti. Nu finns dessutom kvarg i butikerna som har samma konsistens som yoghurtsorterna i hink. Vad är egentligen skillnaden mellan de olika yoghurtsorterna och stämmer det att kvarg är nyttigare än alla tre?

Rysk yoghurt

Den ryska yoghurten är den fetaste av de olika sorterna. Den innehåller 17 procent fett och blir därför lyxigt krämig. Den har fortfarande kvar yoghurtens friska syra. Det här är en perfekt efterrättsyoghurt att toppa med färska bär eller riven choklad. Det går också bra att använda den ryska yoghurten i matlagning, istället för crème fraîche eller grädde. Den ryska yoghurten har nämligen de bästa kokegenskaperna av de tre sorterna. Så klart går den ryska yoghurten också bra att ha i kalla såser eller som tillbehör i tacos eller wraps.

Grekisk yoghurt

När jag sover borta på hotell och det finns ett brett utbud av frukost väljer jag alltid en skål med grekisk yoghurt med nötter och flytande honung. Det är något som jag aldrig köper hem, men som man kanske borde äta oftare även hemma som helgfrukost? Eller varför inte som efterrätt? Den grekiska yoghurten innehåller 10 procent fett, och mer protein än både den turkiska- och ryska varianten. Det är därför som grekisk yoghurt passar bäst till tzatziki. Proteinet i yoghurten suger nämligen upp vätskan i gurkan.

Turkisk yoghurt

Den turkiska yoghurten passar både att äta som den är, till frukost och mellanmål – eller att ha i matlagning. Den går bra att värma, men inte att koka. Det går också att använda turkisk yoghurt när du bakar bröd. Byt bara ut smöret och vätskan mot turkisk yoghurt. Det gör att brödet blir saftigt och får en frisk smak. Precis som den grekiska yoghurten, innehåller den turkiska varianten 10 procent fett.

Kvarg

Om man jämför rysk-, grekisk- och turkisk yoghurt med kvarg så är kvarg fettsnålare. Det gäller de naturella sorterna. Om kvargen är smaksatt kan den innehålla både socker och fett. Istället för att köpa smaksatt kvarg kan du smaksätta den själv med till exempel vaniljpulver. En naturell sort kvarg ska vara nästintill fettfri och innehålla omkring 10 procent protein. Det borde betyda att kvargen med fördel också kan användas till tzatziki, eftersom proteinet binder vätska. Vilken sort av yoghurt eller kvarg föredrar du?

Facebook Kommentarer